Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δεύτερες σκέψεις για αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών

Του Θανάση Παπαδή
Δεύτερες σκέψεις για αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών
"ΗMERHSIA" 17/8
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει βάλει στα ταμεία της 1,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις
Αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, μετά τη δραματική πτώση του χρηματιστηρίου που έχει κατακρημνίσει τις αποτιμήσεις των προς πώληση επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε πρόσφατη συνέντευξή του, άφησε να εννοηθεί πως μέχρι το τέλος του έτους δύσκολα θα πωληθεί εισηγμένη εταιρεία, καθώς η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει βάλει στα ταμεία της 1,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου έχουν εισρεύσει περί τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην DT. Ως εκ τούτου απομένουν 1,3 δισ, ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο. Να σημειωθεί ότι ο στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι 5 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση εκείνο που το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επισπεύσει, είναι η πώληση των αδειών στον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιχνίδια, η παραχώρηση στον Οργανισμό της άδειας για τα φρουτάκια, καθώς και η επέκταση της σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους είναι η ενοικίαση δικαιωμάτων συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ.
Στο διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης συχνοτήτων η κυβέρνηση προσδοκά να εγγράψει έσοδα ύψους τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ, κάτι που, ωστόσο, είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τόσο για το υψηλό αντίτιμο όσο και για τη διαδικασία της δημοπρασίας.
Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η πώληση ποσοστού στη ΔΕΠΑ και στον ΔΕΣΦΑ, στο Καζίνο Πάρνηθας, καθώς και στη ΛΑΡΚΟ και ευελπιστεί πως θα εισπράξει από τις παραπάνω κινήσεις περί τα 3 δισ. ευρώ, κάτι που, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξο.
Να σημειωθεί ότι στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται -και όλα δείχνουν πως δεν θα γίνει- η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, η διάθεση ποσοστών σε ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, η πώληση του Τ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.