Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Συν και πλην για την Ελλάδα...


Μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση με ενιαία διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και απόλυτος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών - μελών του ευρώ είναι η απάντηση που θέλουν να δώσουν στην... κρίση του ενιαίου νομίσματος η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Κάτω από δραματική πίεση να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη και να αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ, οι δύο ηγέτες πρότειναν την υιοθέτηση από τα εθνικά κοινοβούλια «χρυσού κανόνα» που θα προβλέπει μηδενισμό των ελλειμμάτων, αφήνοντας ωστόσο στην άκρη - τουλάχιστον προς το παρόν - τις συζητήσεις για την έκδοση ευρωομολόγου και για ενίσχυση του ταμείου βοήθειας.
Η κρίση στην Ευρώπη πήρε χθες νέα αρνητική τροπή αφού εκτός από την επίθεση των αγορών σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα και χρέη, τώρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην «καρδιά» της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στην έκτακτη συνάντησή τους, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί πρότειναν ακόμη την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και την υιοθέτηση ενιαίου φόροι επιχειρήσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ενιαία φορολόγηση στην ευρωζώνη.
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία αφού όπως είπαν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε το παράδειγμα των δύο χωρών οι οποίες όπως είπε δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε να απορροφήσουν.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν ότι είναι απόλυτη υποχρέωσή τους να ενισχύσουν το ευρώ ως το ενιαίο νόμισμα (όλης της Ευρώπης). Είναι ξεκάθαρο ότι για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ισχυρότερη αλληλεπίδραση δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη», είπε η Μέρκελ. «Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη θέλησή μας να υπερασπίσουμε το ευρώ και την πλήρη σύμπνοια» Γαλλίας και Γερμανίας, προσέθεσε ο Σαρκοζί.

Ο ΡΟΜΠΑΪ. Οι γαλλογερμανικές προτάσεις θα αξιολογηθούν τώρα από τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ο οποίος έχει αναλάβει να παρουσιάσει πλήρες πακέτο οικονομικού συντονισμού της ευρωζώνης το οποίο θα το παρουσιάσει σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Η Σιδηρά Καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος δεν εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές όπως ήλπιζαν οικονομικοί και πολιτικοί, αφού εκτός του ότι άφησαν εκτός ατζέντας τη συζήτηση για το ευρωομόλογο και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF, δεν ανέφεραν τίποτε ούτε για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολογήσεων.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.