Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τώρα σκέφτονται την...έκδοση ευρωομολόγου



euro-bonds
Με την αναρρίχηση των spread σε νέες τιμές - ρεκόρ κάθε ημέρα που περνάει και την κατάσταση στην Ευρωζώνη να τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο ο επίτροπος της ΕΕ Olli Rehn,  προανήγγειλε την παρουσίάση έκθεσης για την εκπεφρασμένη πρόταση του για την έκδοση ευρωομολόγου.
Η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση ως προς την πρόταση του ευρωομολόγου, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα Olli Rehn τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές κυρίως ως προς το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο κ. Rehn αρνήθηκε να συζητήσει για αριθμούς και δήλωσε: «Για να είναι αποτελεσματικό το EFSF πρέπει να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Κατά συνέπεια πρέπει να το εξετάζουμε συνεχώς και από την στιγμή που θα στηθεί και θα λειτουργεί». Τόνισε μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τα εργαλεία που διαθέτει για την διαχείριση κρίσεων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
Ο κ. Rehn αναφέρθηκε στην επιστολή Barroso προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, λέγοντας πως το βασικό σημείο της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. «Είναι πλέον ουσιώδες να επιταχύνουμε την εφαρμογή και την διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη-μέλη ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνει».
Στην έκθεση ευρωομολόγων αντιστέκονται οι ισχυρότερες οικονομιών της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού. Ακόμα και η Γαλλία πάντως, βλέπει τα spread της να εκτοξεύονται σε τιμές ρεκόρ για την περίοδο της Ευρωζώνη και αρχίζει να το...σκέπτεται βαθέως όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού ακόμα και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.. [reporter.gr]
Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει τις αποδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης να αυξάνονται, είναι ακριβώς η ασαφής δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) και η διαιώνιση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας . Γράφαμε τι τελευταίες μέρες, ότι αυτό  θα μπορούσε να ενέχει και ένα στοιχείο ηθικού κίνδυνο (από την πλευρά της Γαλλογερμανικής συμμαχίας), γεγονός που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο με εγγενή ελαττώματα για τον ίδιο το μηχανισμό και κάνει την ώρα έκδοσης ευρωομολόγου να πλησιάζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.