Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε ζώνη λιτότητας η Ευρώπη...


Εκτακτη συνάντηση κορυφής για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη που απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποφάσισαν για την προσεχή Τρίτη η... καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς στενεύει ο κλοιός των αγορών γύρω από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος. Την κατάσταση παρακολουθεί συνεχώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι κυβερνήσεις στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου για να παρουσιάσουν εγκαίρως νέα μέτρα λιτότητας και να «ξορκίσουν» την επίθεση των αγορών, η οποία εκτός από την αύξηση στο κόστος δανεισμού των κρατών της ζώνης του ευρώ έχει προκαλέσει αναταράξεις και στις μετοχές μεγάλων τραπεζών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί γαλλικές τραπεζικές μετοχές. Πάντως χθες τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και ο βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Οσμπορν προωθούν με τη διαδικασία του επείγοντος ρυθμίσεις για μείωση των ελλειμμάτων. Μάλιστα ο πρώτος παρουσίασε χθες νέες προτάσεις για μέτρα λιτότητας όπως ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φορολογίας και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20 προκειμένου να διοχετεύσουν ανά πάσα στιγμή αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα.
Βασικός παράγων που έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών σε υψηλά επίπεδα και έχει προκαλέσει αναταραχή στις κεφαλαιαγορές είναι ότι οι ευρωπαίοι δεν δείχνουν ενωμένοι στην υιοθέτηση συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη και στα εθνικά κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υπάρχουν φωνές που αντιτίθενται στους όρους χορήγησης νέας βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και στην έκδοση ευρωομολόγου όπως εξετάζει να προτείνει επισήμως η Κομισιόν.
Χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν κερδίζοντας μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Είχαν προηγηθεί όμως εντονότατες διακυμάνσεις που προκάλεσαν την αντίδραση των εποπτικών Αρχών, οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο μεγάλο αριθμό συναλλαγών - κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία.
Οπως ανακοίνωσε τη νύχτα η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (EMSA), η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισαν ν' απαγορεύσουν προσωρινά τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στα χρηματιστήρια.
Πολλοί επενδυτές τις τελευταίες ημέρες «στοιχημάτιζαν» σε περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διοχετεύοντας στην αγορά φήμες ότι οι τράπεζες αυτές μπορεί να κινδυνεύσουν επειδή έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας, της Societe Generale, έκαναν χθες πορεία ασανσέρ αφού αρχικά υποχωρούσαν 8% στη συνέχεια - όταν άρχισε να εξετάζεται η προσωρινή απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων - σημείωναν κέρδη άνω του 6%. Ανοιχτές πωλήσεις είναι οι πωλήσεις μετοχών από επενδυτές που δεν τις έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, με την προοπτική να τις αγοράσουν μετά σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τις πούλησαν.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Σαρκοζί και η Μέρκελ - η οποία κατηγορείται από μερίδα του διεθνούς και του γερμανικού Τύπου ότι τις τελευταίες ημέρες όταν άρχισε η επίθεση των αγορών ήταν απούσα από το προσκήνιο - θα συναντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης στο Παρίσι. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Λε Μοντ», ο Σαρκοζί επιδιώκει να μεταβεί και στο Πεκίνο έως τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να συζητήσει για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πιθανώς να ζητήσει συνεργασία από τους κινέζους ηγέτες.
Ο Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα είχε υποσχεθεί να επιδιώξει πιο στενή συνεργασία για ενιαία διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Οι φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας μετά την επίθεση των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές, που μόνο αυτό τον μήνα έχουν χάσει 4 τρισ. δολάρια από την πτώση τιμών των μετοχών. Οι φήμες αυτές καθώς και όσες έκαναν λόγο για πιθανές απώλειες γαλλικών τραπεζών από κρατικά ομόλογα που έχουν αγοράσει έχουν διαψευστεί επίσημα από την Κομισιόν και την Τράπεζα της Γαλλίας.
Η αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων από τους επενδυτές έχει προκαλέσει μεγάλες αγορές σε χρυσό, η τιμή του οποίου βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ (1.800 δολ. η ουγγιά) αλλά και σε ελβετικά φράγκα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.