Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Εορταστικές» μαζικές απολύσεις στην αιματοβαμμένη ΛΑΡΚΟ - Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων

NewsIt 

Σε μια από τις πλέον αιματοβαμμένες βιομηχανίες της Ελλάδας, την ΛΑΡΚΟ, η οποία μετρά αρκετά θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, αλλά και πολλούς τραυματισμούς εν ώρα εργασίας, η διοίκηση αποφάσισε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά να προχωρήσει σε απολύσεις και μάλιστα στον τομέα της ασφάλειας εγκαταστάσεων, του πλέον κρίσιμου για την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και μάλιστα μόλις ένα 24ωρο μετά από ακόμα ένα σοβαρό ατύχημα!

 Η ΛΑΡΚΟ που εδρεύει στην Λάρυμνα, είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του ελλαδικού χώρου και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη σιδηρονικελίου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι ταΐζει πολλά στόματα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας έχει να παρουσιάσει και ένα άλλο πιο σκοτεινό πρόσωπο, αυτό των πολλών εργατικών θανατηφόρων δυστυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών, αλλά και ενός καθεστώτος ευνοιοκρατίας στις τάξεις υπαλλήλων και εργατών, που κάποιοι θεωρούνται πιο ίσοι από κάποιους άλλους.

Κάποιος θα πει και τι έγινε, αφού τέτοιες πρακτικές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο πανελλήνιο, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση το ζήτημα αυτό αποκτά και μια άλλη σημαντικότατη διάσταση πέρα από την ηθική του πλευρά, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια των εργαζομένων, βάση συγκεκριμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του Συνδικάτου Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Μετάλλου για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το συνδικάτο φέρνει στο φως την απόλυση 17 συναδέλφων τους, που μένουν χωρίς δουλειά μέσα στις γιορτές, ενώ όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και προς τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος Εργοστασίου της Λάρυμνας, η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε μόλις 5 ημέρες μετά από συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ (24/12), όπου και δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικό, αλλά και «10 μέρες μετά τη δέσμευση του Προέδρου της ΛΑΡΚΟ σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΝΕΤ ότι ‘’δεν πρόκειται να πειραχθούν εργατοτεχνίτες’’, 15 μέρες μετά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς στα Σωματεία πως ‘’η λέξη απόλυση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο’’, 20 μέρες μετά τις δεσμεύσεις για ‘’εξασφάλιση των εργαζομένων’’ από το γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την προεκλογική παρέλαση κυβερνητικών βουλευτών στην ΛΑΡΚΟ που φυσικά τάζανε λαγούς με πετραχήλια».

Υπέρ μεγαλοεργολάβων…
Το Συνδικάτο επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν αποκλειστικό στόχο να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοεργολάβους και θέτουν επιπλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς το συγκεκριμένο προσωπικό αφαιρέθηκε από την απαραίτητη συντήρηση και είχε προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μετά το τραγικό δυστύχημα του Γ. Κούτσικου!

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδικάτου οι συγκεκριμένες απολύσεις έγιναν «κατά επιταγή της διοίκησης και έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οποιοδήποτε ατύχημα από δω και στο εξής θα πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», καταγγέλλουν οι άνθρωποι του Συνδικάτου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι το καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων μέσω εργολαβιών ήταν ένα μέτρο στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και καθιερώθηκε στο βωμό της εξυγίανσης της βιομηχανίας, την ίδια ώρα που παραμένουν οι τρελοί μισθοί των βαφτισμένων στελεχών. Αναντίρρητα το μισθολογικό κόστος δεν είναι αυτό που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στα αρνητικά ισοζύγια, αν και το καθεστώς των εργολαβιών ουδόλως ρίχνει τα έξοδα του εργοστασίου αφού είναι πολύ υψηλά τα συμβόλαια για τα αφεντικά.

Μάλιστα όπως έλεγε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, «χθες απολύθηκαν 17 άτομα και σήμερα ήρθαν 10 νέοι μεροκαματιάρηδες που φυσικά δε θα έχουν την εμπειρία των προηγούμενων, αλλά ούτε και τις εργασιακές απαιτήσεις που θα κατοχύρωναν οι προηγούμενοι για το νέο έτος». Πάντως οι απολυμένοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν κυρίως με τη χθεσινή μεγάλη ζημιά στο καμίνι που εξερράγη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.