Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το ταξίδι στην ελπίδα δεν γνωρίζει Χριστούγεννα: Αμείωτες οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου

woman-two-boys
Συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο. Σχεδόν 6.000 άνθρωποι βρίσκονταν ανήμερα τα Χριστούγεννα στους χώρους του κέντρου καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και περισσότεροι από 1.500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οι ροές συνεχίζονται στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ την Παρασκευή αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά της Λέσβου, στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.
Τουλάχιστον δεκαοχτώ πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, πνίγηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στ΄ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας σε ένα νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Το μικρό πλοίο στο οποίο επέβαιναν κατευθυνόταν στη Λέσβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan. To πλοίο που ήταν υπερφορτωμένο και είχε αποπλεύσει από την μικρή τοποθεσία Μπαντελμί της δυτικής Τουρκίας, ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, μετέδωσε το Dogan. Η πλειοψηφία των θυμάτων στα συνεχόμενα ναυάγια είναι παιδιά, καθώς είναι ανήμπορα να προσπαθήσουν έστω να αντιμετωπίσουν τα κύματα του παγωμένου Αιγαίου. 

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ προκρίνει την «προστασία των συνόρων» με αστυνομικά μέτρα – καταδικασμένα να αποτύχουν -, αρνείται τη χάραξη ασφαλών, χερσαίων διόδων και προτιμά να πριμοδοτεί την Τουρκία με χρήματα και «δέσιμο των ματιών» απέναντι στην πολιτική της στο εσωτερικό,με «αντάλλαγμα» τη μείωση των προσφυγικών ροών.

 Ηδη, η κινητοποίηση των τουρκικών αρχών έχει αλλάξει τα περάσματα στο Αιγαίο και έχει διαφοροποιήσει τις ώρες άφιξης των προσφύγων στα ελληνικά παράλια: πλέον, ταξιδεύουν νύχτα, με τους κινδύνους – όπως αποδείχτηκε και σήμερα – να πολλαπλασιάζονται. Οι νεκροί στο Αιγαίο μόνο φέτος πλησιάζουν τους 700, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.