Ως «εντυπωσιακές» χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή τους για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι η μείωση του κρατικού ελλείμματος ήταν «άνευ προηγουμένου» και εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά» αν το πρόγραμμα των μέτρων εφαρμοστεί κατά γράμμα. Εστιάζει στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις και τη φοροδιαφυγή και υποστηρίζει ότι τα μέτρα που προωθούνται θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και θα μειώσουν το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, χαρακτηρίζει ως φιλόδοξο το πρόγραμμα της Ελλάδας για την έξοδο της χώρας από την κρίση το οποίο όμως, στοχεύει στην αντιμετώπιση των αιτιών και όχι των συμπτωμάτων της.
Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιτύχει υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης για την Ελλάδα, υπό συντηρητικές υποθέσεις σχετικά με την ανάπτυξη και τα επιτόκια και υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν στο ακέραιο, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας θα κορυφωθεί το 2013 και θα πέσει κάτω από το 60% τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Το νέο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε την 21η Ιουλίου, θα πρέπει να διασφαλίσει λογικά επιτόκια για το ελληνικό χρέος και περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Επίσης, θα δώσει στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξαγωγική επίδοση της χώρας.
Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, παρά το βραχυπρόθεσμο κόστος, οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν εφαρμοστεί και έχουν προγραμματιστεί, θα ωφελήσουν την Ελλάδα για πολλά χρόνια, καθώς θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, το βιοτικό επίπεδο και την ισότητα. Η προϋπόθεση – «κλειδί» για την επιτυχία είναι το βάρος και τα οφέλη της μεταρρύθμισης να επιμεριστούν δίκαια.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί είναι εντυπωσιακές. «Η μείωση στο κρατικό έλλειμμα είναι άνευ προηγουμένου» αναφέρει ο ΟΟΑΣΑ. «Ριζικές μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει για την ενδυνάμωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και την αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το στατιστικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αυξήσουν την απασχόληση και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Τα εμπόδια στον ανταγωνισμό έχουν ξεκινήσει να καταργούνται, κάτι το οποίο θα τονώσει, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τις επενδύσεις και την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Παρότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και το μονοπάτι της ανάκαμψης είναι μακρύ, η άνοδος των εξαγωγών είναι ένα σημάδι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι καρποφόρες.
Οι αρχές, θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τις προσπάθειές τους να πείσουν τις αγορές για την ικανότητά τους να εφαρμόσουν ριζικές οικονομικές αναπροσαρμογές. Επίσης, θα πρέπει να πείσουν και τον ελληνικό λαό για την ανάγκη να συνεχιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα είναι οι εξής:
Συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος προκειμένου να συγκρατηθεί και στην πορεία να περιοριστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους. Η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι επείγουσα.
Τόνωση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη.
Ενίσχυση των διαθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασία και την αγορά προϊόντων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η ευημερία και τα εισοδήματα.
Διασφάλιση μιας δίκαιης «μοιρασιάς» του βάρους και των ωφελειών που θα προκύψουν από τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μια αμετακίνητη στάση απέναντι στα κεκτημένα συμφέροντα αλλά και απέναντι στην φοροδιαφυγή, στην οποία πρέπει να γίνει ορατή και αποφασιστική επίθεση.
Ενίσχυση της παρακολούθησης της προόδου των μεταρρυθμίσεων και βελτίωση των στατιστικών εργαλείων. Χρειάζονται υψηλού επιπέδου οικονομικά δεδομένα καθώς επίσης επαρκής και ακριβής πληροφόρηση για την εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να πεισθούν τόσο οι διεθνείς παρατηρητές όσο και ο ελληνικός λαός ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.