Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΗΜΕΡΑ, Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ!... ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ...


Έχει τις ρίζες τις στα κινήματα της δεκαετίας του 70, όταν για οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι και η χωρίς όρια εκμετάλλευσή τους... Πρωτοπόρος στο κίνημα υπήρξε ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson, ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε...
 όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
Το 1990, η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής, μετά τις κινητοποιήσεις 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωσηενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Το 2010 στο επίκεντρο της Ημέρας της Γης βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική.
Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. 
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά, που είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα ο μόλυβδος βλάπτει σοβαρά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους, ενώ οι ενήλικες μόλις το 10%-15%.
«Χωρίς την περιβαλλοντική αειφορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων» επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, στο μήνυμα του για την Ημέρα της Γης, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου «να δείξουν στη Μητέρα Γη το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει».
Παρά τα φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα είναι έκδηλη η απροθυμία των κυβερνήσεων να υποτάξουν τα κρατικά συμφέροντα χάριν της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από την αποτυχημένη Συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη, η οποία κινήθηκε εκτός της επίσημης διαδικασίας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η Παγκόσμια Συνέλευση Κινημάτων και Πολιτών που πραγματοποιείται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και η οποία αποτελεί μία εναλλακτική Συνδιάσκεψη που δίνει λόγο στις κοινότητες που πλήττονται ήδη από την αλλαγή του κλίματος αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η ίδια η επιλογή της Κοτσαμπάμπα ως τόπου της διάσκεψης έχει και συμβολική σημασία, καθώς η πόλη έγινε γνωστή το 2000 σε όλο τον κόσμο, από την επιτυχημένη εξέγερση των κατοίκων της κατά της ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρίας ύδρευσης και των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού.Συγκέντρωση στο υπουργείο περιβάλλοντος
Στις 18:30 το απόγευμα οργανώσεις και κινήματα θα τιμήσουν την Ημέρα της Γης καλώντας σε συγκέντρωση μπροστά στο ΥΠΕΚΑ, με στόχο να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στην εναλλακτική Συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα για τη κλιματική αλλαγή. Το κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης ταυτίζεται με εκείνο των 20.000 ριζοσπαστών οικολόγων που μετέχουν στη συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα και είναι η μείωση κατά 40% μέχρι το έτος 2020 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής καταστροφής.
Στη συγκέντρωση καλούν: Πρωτοβουλία για τη συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα, Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης, ΑΚΟΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Κόκκινο, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Αθήνα Ανοιχτή Πόλη, Οικολογική Αθήνα, Θεματική Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.