Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Σταμπόγλης - Α. Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


«Ηλθε η ώρα της αλήθειας ». Το «ευρω-ατλαντικό» κλιμάκιο τηςΕΕΕΚΤ και ΔΝΤ έπιασε δουλειά. Στην πρώτη μαραθώνια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του έθεσε το δίλημμα «μεταρρυθμίσεις παντού ή πτώχευση». Αυτή είναι πλέον και κοινή πεποίθηση των μελών της κυβέρνησης που ανέλαβαν...
τη σκληρή διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν κατά κύριο λόγο το 2011 όπως μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μειώσεις συντάξεων, μείωση προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τους όρους της βοήθειας προς τη χώρα μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Απέναντί τους δεν βρίσκονται πλέον τεχνοκράτες. 
Βρίσκονται στελέχη με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. 
Οπως ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, ο Δανός Πολ Τόμσεν. Διετέλεσε προϊστάμενος των αποστολών του Ταμείου σε Ισλανδία και Ρουμανία, ενώ παλαιότερα είχε χειριστεί προσωπικά τις «επεμβάσεις» σε Σλοβενία και Ουκρανία. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο βέλγος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Σέρβας Ντερόουζ. Ενα από τα πρόσωπα τα οποία χειρίζονται για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το πρωί, εξήγησε στο «Βήμα» ότι οι σκληροί «ούτως ή άλλως» διαπραγματευτές της τρόικας «αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο σκληροί, καθώς η συζήτηση αφορά και χρήματα». Επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος της άλλης εβδομάδας «εκτός αν χρειαστεί να επιταχυνθούν» και πρόσθεσε ότι «εδώ που έχουμε φθάσει, καλώς ή κακώς, τα συζητάμε όλα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat που ανακοινώνονται σήμερα, το έλλειμμα το 2009 (συμπεριλαμβανομένων των χρεών των νοσοκομείων) κινείται στο 13,5% του ΑΕΠ, το δε χρέος ξεπέρασε το 120% του ΑΕΠ. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη θέτει ένα ακόμη εμπόδιο στην ελληνική πλευρά και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, με δεδομένη την ασφυκτική πίεση των αγορών που «έστειλαν» χθες το spread των δεκαετών ομολόγων πάνω από τις 520 μονάδες βάσης. 
Εστω κι έτσι, η πρώτη «γραμμή άμυνας» της ελληνικής πλευράς θα «στηθεί» απέναντι στην αξίωση των επιτηρητών για «διόρθωση» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως το έθεσαν χθες το πρωί, με στόχο, λένε, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. 
Το επιχείρημά τους είναι ότι η μείωση μισθών και τιμών, ή αλλιώς ο αποπληθωρισμός, είναι η λύση που απομένει εξαιτίας της αδυναμίας αξιοποίησης του «όπλου» της υποτίμησης για τη βελτίωση ανταγωνιστικότητας. «Ολα τα άλλα παίζουν ρόλο για το πρόβλημα της ανταγωνιστικότηταςεκτός από τους μισθούς» απαντά η ελληνική πλευρά και παραπέμπει στα διαρθρωτικά προβλήματα όπως τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, η γραφειοκρατία και οι ολιγοπωλιακές δομές στις αγορές. 
«Το ΔΝΤ ξέρει ότι μπαίνει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ερχεται με τις δικές του διαδικασίες και τη δική του άποψη και θα συγκλίνει με την άποψη των άλλων πλευρών» δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ύστερα απότρεισήμισι ώρες διαπραγματεύσεων με το πολυμελές κλιμάκιο. «Νομίζω πως όλοι είμαστε ενήλικοι και όλοι βλέπουμε τη δυσκολία της κατάστασης» ανέφερε. «Κανένας δεν μπαίνει σε μια παρόμοια διαδικασία χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος στο τέλος». Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση (στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter) για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ζητηθούν απολύσεις στο Δημόσιο από το ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εφαρμόζεται «πάγωμα» προσλήψεων το 2010, ότι «από το 2011 θα προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε πέντε που αποχωρούν» και πρόσθεσε ότι «το Σύνταγμα επιτρέπει την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο». 
Τι μας ζητούν οι επιτηρητές 
Η ευρω-ατλαντική ομάδα των διαπραγματευτών θα επισκεφθεί σειρά υπουργείων (Οικονομίας, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας) και θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ).«Θα ζητήσουν όσα δεν κάναμε εδώ και είκοσι χρόνια»σημειώνει κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων. Οι απεσταλμένοι δίδουν έμφαση τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό της ανταγωνιστικότητας και συζητούν για μέτρα που θα προκαλέσουν σοκ στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.