Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Η G20

Με ταχύτερους ρυθμούς απ΄ότι αναμενόταν ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με τους υπουργούς οικονομικών των μεγαλύτερων και αναδυόμενων οικονομιών, των G20, που συναντήθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον. Στο επίκεντρο της Συνόδου το ζήτημα της Ελλάδας. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη "προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά" και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο. 
Ωστόσο προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. 
Στην ατζέντα η Ελλάδα Ο προεδρεύων της συνόδου,ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, υπενθύμισε και αυτός ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη και εκφράστηκε θετικά για τις επείγουσες κινήσεις που έγιναν για το ζήτημα της Ελλάδας. 
Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το BBC. 
 Ο κ.Γκάιτνερ κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ελλάδα και την Ε.Ε να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να υπάρξει ένα πακέτο ισχυρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά μέτρων στήριξης. 
Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι εξέφρασε τον προβληματισμό του και δήλωσε ότι παρακολουθεί πολύ προσεχτικά τις εξελίξεις. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της. 
"Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και πρόσθεσε ότι είναι "καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι". 
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου. 

Σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα
Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει "επεξεργασίας" το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές. 
Σε άλλα θέματα η G20 απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Παρέκαμψαν επίσης το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. 
Όμως η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. 
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.