Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξή τους στην «εθνική», όπως είπε, προσπάθεια για την ανόρθωση του κύρους της Ελλάδας και τόνισε ότι η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζει την προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης και δήλωσε αποφασισμένος να ξαναδώσει στους Έλληνες ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
"Περνάμε μαζί τη δυσκολότερη στιγμή της Ελλάδας. Οι προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες για όλη την Ευρώπη. Οι ευθύνες μας είναι ιστορικές. Οι αποφάσεις μας καθοριστικές για το μέλλον του Ελληνισμού. Αυτά δεν είναι υπερβολή. Είμαστε στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας. Πολλά δημοσιεύματα μας έχουν πληγώσει. Έχουμε διαβάσει τις πιο ανθρώπινες περιγραφές, αλλά και τις πιο άδικες επιθέσεις από εγκάθετους λαϊκιστές" τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Τους μήνες αυτούς έχουμε ζήσει πολλές λύπες, αλλά και χαρές και επιτυχίες. Ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα ένιωσα τη μοναξιά της εξουσίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σταθήκατε στο ύψος σας. Έχετε δώσει ψυχή στον αγώνα που κάνουμε από κοινού. Όλοι μας με το κέφι που μας δίνει η ιδέα ότι το κάνουμε για την πατρίδα μας. Πάνω από την ασημαντότητα του πολιτικού κόστους υπάρχει η προσφορά για την Ελλάδα. Αυτή η στάση είναι παράδειγμα για μια άλλη πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: "Είμαστε οι φορείς της αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα μας. Αυτή είναι η εντολή του λαού μας. Να εγγυηθούμε την Ελλάδα της περηφάνιας χωρίς δουλείες και υποχρεώσεις σε τρίτους. Την Ελλάδα του Δικαίου και της Διαφάνειας, της αλληλεγγύης με τον αδύναμο. Σε όλους σας να επισημάνω κάτι: μέσα στο δήθεν τετριμμένο της καθημερινής πάλης περνάμε το μήνυμα ότι η εποχή μας δεν είναι συνηθισμένη. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Αυτό το αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας στάση. Εξερευνούμε τις λύσεις με την αγωνία εκείνου που θέλει το τέλειο, το ανθρώπινο. Το έργο μας είναι τιτάνιο και πρωτοποριακό. Περπατάμε σε νερά που δεν έχουν εξερευνηθεί, με πυξίδα τα συμφέροντα της πατρίδας".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι γέφυρα για το καλύτερο. "Ο λαός μάς ψήφισε για τις μεγάλες αλλαγές. Ζητούσε ισονομία και ευνομία. Ζούσε τη βία της διαφθοράς, με το Βατοπαίδι και τα Ομόλογα. Με τους διορισμούς κολλητών και ημετέρων. Ζούσε το φακελάκι στα νοσοκομεία. Την απίστευτη γραφειοκρατία με το "γρηγορόσημο", με τις φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς. Δεν αισθανόταν ο Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας. Ήταν υπήκοος" είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, επίσης, ότι η αντίσταση του πολίτη ήταν η απειθαρχία και ότι η ανομία έγινε κανόνας. "Οι κυβερνώντες έδιναν το παράδειγμα. Αυτά ήρθαμε να αλλάξουμε. Τα είπαμε προεκλογικά. Στην ΔΕΘ είπα ότι στην πορεία μιας χώρας υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν το μέλλον της. Που απαιτούν αποφάσεις μπροστά στην κρίση και την παρακμή. Σήμερα συγκρούονται δύο αντιλήψεις για τη χώρα. Η ηγεσία έχει αυξημένες ευθύνες. Τίποτα δεν θα αλλάξει εάν δεν αλλάξει η αντίληψη άσκησης πολιτικής εξουσίας. Αυτά είχα πει και αυτό κάνουμε. Με πάθος, ακόμη και με λάθη. Μας έλαχε να ήμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε δύσκολες ευθύνες για πορεία ελληνισμού" υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση ούτε φυγομαχεί, ούτε φυγοπονεί. "Αποκαλύψαμε τις αλήθειες με παρρησία. Ξέραμε ότι ο λαός εκτιμά την ειλικρίνεια. Η αντιπολίτευση μας κατηγόρησε ότι φουσκώσαμε την εικόνα της οικονομίας. Αυτοί είναι, όμως, που έκαναν άθλια απογραφή. Το έκαναν για μικροκομματικούς λόγους. Πλήγωσαν την αξιοπιστία μας διεθνώς. Γίναμε και πάλι οι κουτοπόνηροι. Και σήμερα οι ίδιοι μας κατηγορούν γιατί δεν κρύψαμε τις αμαρτίες τους κάτω από το χαλί. Τώρα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και υπάρχει παντού διαφάνεια. Ο αγώνας μας να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομία και επένδυση. Αυτή η αλήθεια μάς σόκαρε όλους. Μια εικόνα που μας πλήγωσε όλους γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες της οικονομίας. Λόγω της απόκρυψης στοιχείων από την προηγούμενη κυβέρνηση".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έμεινε άπραγη. "Πήραμε άμεσα και αναγκαία μέτρα. Σήμερα φαίνεται η σημασία των όσων κάναμε. Αν σήμερα ήμασταν αναξιόπιστοι, ποιος θα έφτιαχνε ένα μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα; Υπάρχει πλέον συλλογική βούληση της Ευρώπης. Οι σύμμαχοί μας λένε κάτι απλό: Η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της, τώρα πρέπει να της δημιουργήσουμε την ασφάλεια για να κάνει βιώσιμη την οικονομία της. Δεν τους χαρίζουμε χρήματα, τους τα δανείζουμε. Είναι μια καλή επένδυση σε μια χώρα αποφασισμένη να πάει μπροστά".
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για το μηχανισμό, αγνοούν σκοπίμως την κατάσταση.
"Αυτή την ηρεμία που βρήκαμε την έχουμε ανάγκη για να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές. Να μην ασχολούμαστε με τις ορέξεις των κερδοσκόπων και τα επιτόκια καθημερινά. Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Υπήρχαν χρόνια προβλήματα που καλούμαστε να αλλάξουμε. Όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το 2004 είχαμε ρόλο στην Ε.Ε, νέες προοπτικές με την Τουρκία και έργα παντού. Όλες οι προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα φταίει, αλλά φταίνε κυρίως αυτοί που δεν τόλμησαν να το αλλάξουν".
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη" ο οποίος θα εγκριθεί αύριο και ο οποίος, όπως είπε, επαναθεμελιώνει την αυτοδιοίκηση και την αυτοδιοίκηση. "Διαφάνεια παντού για κάθε ευρώ που ξοδεύεται. Γίνεται δραστικός περιορισμός όλων των δομών του κράτους. Είναι η σημαντικότερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση. Είναι η απόδειξη της αποφασιστικότητας για εξορθολογισμό του κράτους. Αυτή η κυβέρνηση καλείται να κάνει τις περισσότερες αλλαγές στο μικρότερο χρόνο. Έχουμε το σχέδιο και την εντολή του ελληνικού λαού".
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μας τιμά ότι βρισκόμαστε και πάλι υπό επιτήρηση. "Εμείς παλέψαμε για την απελευθέρωση της Ελλάδας από εξαρτήσεις. Σήμερα νέος αγώνας για απελευθέρωση από την κηδεμονία. Στόχος μας να φύγουμε από την επιτήρηση. Όμως δεν θα φύγουν όσοι μας επιτηρούν με τη βία και τις πέτρες, αλλά όταν θα έχουμε βάλει τάξη στα οικονομικά μας. Σας καλώ να αντισταθούμε σε πρακτικές παλιές και νοοτροπίες που μας καθηλώνουν. Να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο ελληνισμός και ο τόπος. Και έχουμε πολλά. Είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε. Να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή και τον πολιτισμό" είπε ο πρωθυπουργός.
"Χρειαζόμαστε το χρόνο και αυτόν μας τον δίνει ο μηχανισμός. Υπάρχει προβληματισμός, αλλά σκεφτείτε που θα βρισκόμασταν εάν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός. Υποχρέωσή μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό είναι δική μας επιλογή. Δεν χρειάζεται να μας το επιβάλλει κανείς. Πρέπει να διαπραγματευτούμε τις αλλαγές για την επόμενη τριετία. Εμείς θα βάλουμε τάξη και θα ανατρέψουμε κακές πρακτικές στο Δημόσιο και θα προστατεύουμε τους πιο αδύναμους. Θα φτιάξουμε ένα δίχτυ προστασίας γι' αυτούς. Να κάνουμε μια ισχυρή συμμαχία των υγιών δυνάμεων. Ξεκινήσαμε ένα διάλογο με τις περιφέρειες, αναδεικνύοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας".
Για την αντιπολίτευση, είπε: "Άκουσα μια συγγνώμη. Ήταν ομολογία για το παρελθόν, αλλά δεν αφορούσε το παρόν. Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω. Σημαίνει να στηρίξουν τις αλλαγές και όχι να συνεχίσουν να προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα κάθε είδους. Να συνταχθούν μαζί μας. Να μην αποχωρούν από το διάλογο" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες. "Τους καλώ λέγοντας πως δεν θα υπερβούμε την κρίση εάν δεν δούμε κατάματα τα λάθη του παρελθόντος. Να πούμε όχι στην κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας που έχει εμπεδωθεί. Μάθαμε να ζούμε με δανεικά, χωρίς να παράγουμε το απαραίτητο. Αποθεώσαμε το βόλεμα στο Δημόσιο. Η διαφθορά απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας. Κανείς δεν αντιδρούσε στο ότι τα Ταμεία έμπαιναν μέσα. Αυτό το σύστημα κατέρρευσε υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής. Αρκετά κοροϊδέψαμε αλλήλους. Σήμερα χρειαζόμαστε το χρόνο να κάνουμε βαθιές αλλαγές μαζί με τον πολίτη. Υπάρχει δίψα και στήριξη από τον πολίτη" είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έξι μήνες τώρα ασχολούμαστε με τα σπρεντς. "Αρκετά! να ασχοληθούμε με τις μεγάλες αλλαγές. Η κρίση αποτελεί και ευκαιρία. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Μπορούμε πολύ καλύτερα, αρκεί να μην απαξιώνουμε τις προσπάθειές μας. Είμαι αισιόδοξος. Ως χώρα έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Να πάμε σε μια βιώσιμη οικονομία. Σε μια κοινωνία πολιτών με έντονη κοινωνική συνείδηση. Μια συλλογική λειτουργία και συλλογική ζωή, μακριά από τον ατομικισμό που μας κρατούσε χωρισμένους".
Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες, με αρχές και αξίες που παίρνουμε και από την αρχαία Ελλάδα.
"Σ' αυτήν την πορεία δεν περισσεύει κανένας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απέχει. Ξέρω ότι δίνετε τη μάχη. Η λειτουργία της Βουλής έχει αλλάξει, συζητούνται ουσιαστικά τα νομοσχέδια, γίνεται διαβούλευση. Ο ρόλος σας καταλυτικός. Να στηρίξετε την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε. Να ενημερώνετε τους πολίτες για κάθε θέμα" είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: "Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είπαμε ότι είναι σωστός. Την ιστορία δεν την γράφουν οι ηγέτες, αλλά με προσπάθεια όλων μαζί. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι χρειάζεται για να νιώσουν ξανά οι Έλληνες ασφαλείς και περήφανοι για την πατρίδα τους. Είναι η ώρα να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας. Ή τώρα ή ποτέ" κατέληξε.
Στον κατάλογο των ομιλητών είχαν εγγραφεί τουλάχιστον είκοσι βουλευτές του κινήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.