Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλουμινίου και ΔΕΗ για το ρεύμα



Οι όροι προμήθειας και τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχει η ΔΕΗ στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ καθίστανται αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο εταιρειών, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι δύο βιομηχανικοί κολοσσοί.
Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος ΑΕ-Ομιλος Επιχειρήσεων που εξεδόθη σήμερα τονίζει ότι η εταιρεία προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και η ΔΕΗ είχαν προσφύγει σε διαιτησία υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά την υπουργική απόφαση της 30ής Νοεμβρίου 2007 που προέβλεπε απελευθέρωση των τιμολογίων πελατών υψηλής τάσης με παράλληλη θέσπιση ανωτάτου ορίου αύξησης στο 10%. Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ υποστήριξε ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να προβεί σε μονομερή αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος πριν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις που θα κατέληγαν σε συμφωνία για τη νέα τιμολόγηση.
Για τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης το συνήθως καλά πληροφορημένο http://www.euro2day.gr/ αναφέρει:
"Η Αλουμίνιον Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της για ηλεκτροπαραγωγή και με καύσιμο LNG, οι τιμές του οποίου έχουν μειωθεί παγκοσμίως κατά 65% από τα μέσα του 2008. Έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες της αγοράς μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έχουν αλλάξει και το τοπίο στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά η ζήτηση ηλεκτρισμού μειώθηκε το 2009 κατά 8% και του βιομηχανικού ρεύματος κατά 22%.
Η μείωση αυτή μάλιστα συνεχίζεται και εντός του 2010. Αλουμίνιον και Λάρκο απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια της τάξεως των 3,5 εκατ. MW ετησίως, που παράγεται από ένα ως δύο λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ σε λειτουργία.
Με τα δεδομένα αυτά τα πιθανά σενάρια της κατάληξης των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι: Η ανεύρεση κοινά αποδεκτής τιμής για το σύνολο της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει η Αλουμίνιον, η συμφωνία για την παροχή από τη ΔΕΗ ρεύματος μόνον σε ώρες που της περισσεύει, ήτοι, νύχτες, Σαββατοκύριακα και αργίες, κάλυψη των υπολοίπων αναγκών της εταιρίας από το pool, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου και εισαγωγές".Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μυτιληναίος ΑΕ-Ομιλος Επιχειρήσεων έχει ως εξής.

"Η Διοίκηση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συμμόρφωση με την απόφαση της 25.02.2010, του Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., του οποίου Επιδιαιτητής είχε οριστεί ο κ. Γεώργιος Καλαμίδας, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η 100% θυγατρική εταιρεία μας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.», πρόκειται να αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η συμφωνία των όρων, στη βάση των οποίων η ΔΕΗ Α.Ε. θα καλύπτει τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει.
Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.