Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σφίγγει ο κλοιός για τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς


Αυστηροποίηση των ποινών, αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και ατιμωρησία για όσους βοηθούν στη διαλεύκανση οικονομικών εγκλημάτων

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια

Αυστηρές ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς που διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα και κίνητρα για τη συνεργασία με τις αρχές στη διαλεύκανση υποθέσεων που ζημίωσαν το Δημόσιο -ακόμη και αν οι ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί- προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαφάνεια.Στις κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνονται αλλαγές στο καθεστώς ελέγχου του "πόθεν έσχες". Θα δίνεται πλεόν, αυτοτελώς, στον υπουργό Δικαιοσύνης το δικαίωμα να ζητά τον εξατομικευμένο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης συγκεκριμένων προσώπων, σε βάρος των οποίων υπάρχει καταγγελία πολίτη. Ο παράνομος πλουτισμός όσων υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση "πόθεν έσχες" μετατρέπεται σε κακούργημα, αν τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία έχουν αξία μεγαλύτερη των 73 χιλιάδων ευρώ, καθώς και αν διαπιστωθεί ότι αποκρύφθηκαν στοιχεία που υπερβαίνουν σε αξία τις 300 χιλ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους υπόχρεους σε δήλωση "πόθεν έσχες" και μετέχουν σε offshore εταιρείες, καθώς πλέον θα χάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα και θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής τους σε αυτές. Αυξάνεται η ποινή, τόσο όσον αφορά στη στέρηση της ελευθερίας, όσο και στην επιβολή προστίμων.
Όσοι κρίνονται ένοχοι για τα παραπάνω αδικήματα θα εκπίπτουν από τη θέση τους, με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης. Επεκτείνεται και η ποινή της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από πράξη διαφθοράς.
Όσον αφορά στο αδίκημα της απιστίας, οι ποινές που προβλέπονται για τους εφοριακούς και τελωνειακούς αυξάνονται, για τη ζημίωση του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ώστε να είναι ίδιες με εκείνες που προβλέπονται για τους ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους. Σήμερα, για τους πρώτους προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, ενώγια τους δεύτερους έως δέκα ετών.
Κίνητρα για τη συνεργασία με τις αρχές
Κατά συνέπεια με κάθειρξη μέχρι 10 ετή, θα τιμωρούνται πλέον όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ζημιώνουν την περιουσία του δημοσίου με ποσό που υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Οι αλλαγές στυη νομοθεσία προβλέπουν, επίσης, την ατιμωρησία όσων συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διαλεύκανση οικονομικών εγκλημάτων. Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για τις περιπτώσεις όπου το καταγγελλόμενο πρόσωπα είναι ή διετέλεσε υπουργός. Όπως διευκρινίστηκε, για τις περιπτώσεις που υπάρχει παραγραφή, προβλέπεται μειωμένη ποινή για όσους συνεργάζονται (π.χ. σε αυτό το καθεστώς θα μπορούσε να υπαχθεί ο Μιχ. Χριστοφοράκος για την υπόθεση της Siemens).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.