Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

3 «λύσεις» για την οικονομία ΤΙ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


ΔΥΟΜΙΣΙ μήνες μετά την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση εναντίον των ελληνικών ομολόγων τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη οριστικά. Η ελληνική κυβέρνηση με τη ρητορική βοήθεια της Ε.Ε. κατόρθωσε να ανακόψει την ορμή της κερδοσκοπίας, όχι όμως και να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών για την ικανότητα της Ελλάδας και της Ε.Ε. να διαχειριστούν την δημοσιονομική κρίση. Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε, ο κίνδυνος όμως δεν εξαλείφθηκε.Η είδηση είναι ενδεικτική της δυσφορίας των αγορών απέναντι στο άλυτο μέρχι στιγμής ελληνικό πρόβλημα: «Την ώρα που η Moody's προειδοποιούσε με ανακοίνωσή της ότι αναθεωρεί κάποια στοιχεία και πιθανώς θα προχωρήσει σε υποβάθμιση τιτλοποιημένων χρεογράφων των ελληνικών τραπεζών, ο οίκος Standard & Poor's προχωρούσε στην υποβάθμιση αυτών των τιτλοποιήσεων σε "ΑΑ" από "ΑΑΑ"». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά τονίζει τη δυσπιστία των αγορών απέναντι σε καθησυχαστικές δηλώσεις συμπαράστασης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα που δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Σημαίνει, επίσης, τη δυσανεξία των επενδυτών έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται επί του παρόντος να λάβει τα έξωθεν συνιστώμενα συμπληρωματικά μέτρα, περιμένοντας τις πρώτες ενδείξεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την εξειδίκευση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Κυρίως, όμως, σημαίνει πως οι τρεις αμερικανικές εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης εξακολουθούν να πρωτοστατούν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος απέναντι στον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε., την Ελλάδα, και μέσω αυτής έναντι του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο σήμερα έχει πέσει στο 1,35 από το πρόσφατο υψηλό των 1,515 (-11%).
Με άλλα λόγια, και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι για την απόδοση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν πως δεν θα έχουμε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στο πεδίο του κρατικού ελληνικού δανεισμού με τα επιτόκια να παραμένουν στα ύψη (γύρω στο 6,6% διπλάσια από τα γερμανικά). Γιατί δεν ξεκαθαρίζει, όμως, το τοπίο σήμερα κιόλας ώστε να μην επιβαρύνεται δυσανάλογα το κόστος δανεισμού, της χώρας και η ίδια η δημοσιονομική σταθεροποίηση; Και τι πρέπει να γίνει ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια εξέλιξης όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα.
*Το πρώτο σενάριο θεωρεί πως, ακριβώς επειδή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εξαρτάται από την έκβαση του ελληνικού προβλήματος, η Ε.Ε. σύντομα θα εγκαταλείψει τις γενικές διακηρύξεις συμπαράστασης και θα προσφέρει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διάσωσης, ικανό να απομακρύνει οριστικά τους φόβους των αγορών για τις ελληνικές προοπτικές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να βασίζεται στην εξειδίκευση του άρθρου 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε., το οποίο επιτρέπει την παροχή βοήθειας σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε ορισμένες «εξαιρετικές περιπτώσεις» όπως αυτή της δημοσιονομικής υπέρβασης σε εποχή οικονομικής κρίσης (βλ. σχετικό πρόσφατο πόρισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου).
Οι επιλογές
Η βοήθεια αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, ή την άμεση παροχή βοήθειας όπως αυτό έγινε στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας, Λετονίας και Ρουμανίας ή με αγορές ελληνικών ομολόγων από τις κρατικές τράπεζες των λοιπών χωρών-μελών ή, τέλος, την παροχή εγγυήσεων ώστε να μπορεί το ελληνικό κράτος να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο για το οποίο πιέζει η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα εκτονωθούν οι πιέσεις των αγορών και δεν θα απαιτηθεί η άμεση λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας.
*Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό για το οποίο μέχρι προ τινος τουλάχιστον πίεζαν οι γερμανοί και η ΕΚΤ, να πάρει δηλαδή πρώτα η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα σκληρά μέτρα και μετά να ανακοινωθεί σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. (το οποίο πρακτικά δεν θα χρησιμοποιούνταν ποτέ, αφού το πιθανότερο είναι να είχαν ήδη κατευνασθεί οι αγορές λόγω των μέτρων).
*Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο δανεισμό της χώρας από το ΔΝΤ, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται ως θυσία: Επειδή δεν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε νομισματική υποτίμηση, πρέπει είτε να εγκαταλείψει το ευρώ (εκδοχή τρομακτικά επισφαλής και επικίνδυνη) είτε να δεχθεί αυτό που αποκαλείται «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων (κατάργηση μονιμότητας) και περικοπές μισθών και συντάξεων, με αντισταθμιστικό όφελος τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Παρ' ότι το τρίτο αυτό σενάριο έχει αρχίσει να συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες σαν πιθανότητα, εικάζεται πως αυτό περισσότερο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την Ε.Ε., αφού το πολιτικό και κοινωνικό του κόστος είναι μάλλον απαγορευτικό και η κηδεμονία από το ΔΝΤ σημαίνει υπαγωγή της χώρας υπό άμεσο αμερικανικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.