Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Διπλάσιες έως το 2060 οι δαπάνες για τις συντάξεις


Πρωταθλήτρια στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η Ελλάδα το 2060, ανοίγοντας περισσότερο την ψαλίδα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες και απειλώντας να επιβαρύνει ανάλογα τον προϋπολογισμό.Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Credit Suisse. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η εξέλιξη αυτή υπονομεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μεσοπρόθεσμα, ενώ οφείλεται κυρίως σε δημογραφικούς λόγους.Σύμφωνα με την έρευνα, οι δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού για συντάξεις ανέρχονταν στο 11,7% του ΑΕΠ το 2007, αλλά εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν το 2060, σκαρφαλώνοντας στο 24,1% του ΑΕΠ.Η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι οι άλλες δύο χώρες της Ε.Ε. των οποίων η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να διπλασιασθεί σχεδόν το ίδιο διάστημα αλλά και πάλι θα υπολείπεται κατά πολύ της ελληνικής ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι δαπάνες για σύνταξη στον ιρλανδικό προϋπολογισμό προβλέπεται να ανέβουν στο 8,6% του ΑΕΠ το 2060 από 4% το 2007. Η αντίστοιχη επιβάρυνση του ισπανικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 15,1% του ΑΕΠ το 2060 από 8,4% το 2007.
Η γήρανση του πληθυσμού είναι η κυριότερη αιτία για τη μεγάλη αύξηση των συντάξεων. Το ποσοστό των συνταξιούχων από 65 έτη και πάνω ως προς το σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 χρόνων αυξάνει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 12,7 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι το 2060. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην Ε.Ε.
Μια μικρή επιβάρυνση της δαπάνης, που όμως δεν ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, προέρχεται από το λόγο τής κατά κεφαλήν συνταξιοδοτικής δαπάνης προς τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ηλικίας από 15 έως 71 ετών. Αντίθετα, μικρή ελάφρυνση τάξης της μισής μονάδας περίπου ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα προέλθει από το ποσοστό απασχόλησης, δηλαδή τον λόγο του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 χρόνων προς τους εργαζόμενους στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ και το ποσοστό των συνταξιούχων άνω των 65 προς τον πληθυσμό ηλικίας 15 έως 64 χρόνων.
Ομως η συνταξιοδοτική δαπάνη επιβαρύνεται επίσης από το ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή τη σύνταξη ως ποσοστό των αποδοχών πριν από τη συνταξιοδότηση. Η Ελλάδα έχει και εδώ τα πρωτεία με 95,7% στους άνδρες, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία με 81,2%, 67,9% και 53,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.