Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ!


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος(από το Βήμα της Κυριακής)
Δύο στους δέκα έλληνες φορολογουμένους δηλώνουν ότι έχουν εξαπατήσει την Εφορία σχετικά με τα εισοδήματά τους και τουςοφειλόμενους φόρους, ενώ έξι στους δέκα απάντησε ότι θα ρίσκαρε να πράξει κάτι τέτοιο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν πρόσφατα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού... Πανεπιστημίου Αθηνών σε 747 άτομα που ζουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ηλικίας άνω των 18 ετών.
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα οι ερωτηθέντες είναι μοιρασμένοι ως προς το κατά πόσον θα απέκρυπταν μέρος των εισοδημάτων τους αν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία. Σε μεγαλύτερο βαθμό διαφωνούν με την πρόταση «αν μου δινόταν η ευκαιρία να αποκρύψω μέρος των εισοδημάτων μου, θα το έκανα» οι ερωτηθέντες με ανώτατη εκπαίδευση, ενώ σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν ότι βρίσκονται οι ερωτηθέντες τόσο πιθανότερο είναι να απέκρυπταν μέρος των εισοδημάτων τους αν τους δινόταν η ευκαιρία.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Πελ. Καλλίρης αναφέρει ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν πως είναι πλήρως ενήμεροι για τις συνέπειες της φοροδιαφυγής, ενώ οι άνδρες δηλώνουν ότι είναι σχετικά πιο ενήμεροι. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Αθήνας δήλωσαν πως είναι ενήμεροι για τις συνέπειες της φοροδιαφυγής σε κάπως μεγαλύτερο ποσοστό από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Οι πρακτικές
Από τη μεριά του ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας κ. Επ. Πανάς δηλώνει ότι οι ερωτηθέντες τείνουν να συμφωνούν πως οι σημαντικοί άνθρωποι του περιβάλλοντός τους δεν εγκρίνουν τις πρακτικές απόκρυψης εσόδων, ενώ σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν πως βρίσκονται οι ερωτηθέντες τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι οι σημαντικοί άνθρωποι του περιβάλλοντός τους δεν συμφωνούν με την απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αν θελήσει να αποκρύψει τα εισοδήματά του από την Εφορία μπορεί να το πραγματοποιήσει. Οι άνδρες πιστεύουν ότι μπορούν να φοροδιαφύγουν αν το επιθυμήσουν, σε κάπως μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 18-29 ετών πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους αν το θελήσουν. Επίσης, όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες τόσο περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία. Σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν ότι βρίσκονται οι ερωτηθέντες, τόσο περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να αποκρύψουν εισοδήματα από την Εφορία.
Οι γυναίκες
Από την άλλη, το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο και η κλοπή. Οι γυναίκες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση κάπως περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, ενώ όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι ερωτηθέντες, τόσο περισσότερο συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο η κλοπή.
Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα έπαιρναν το ρίσκο να εξαπατήσουν την Εφορία προσπαθώντας να πληρώσουν λιγότερους φόρους, ενώ ένας στους πέντε ερωτηθέντες που βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση θα ήταν ευχαριστημένοι να πάρουν το ρίσκο εξαπάτησης της Εφορίας, ακόμη και με τον κίνδυνο ελέγχου. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ή μέτρια πιθανότητα να ελέγξει η Εφορία τα δηλωθέντα οικονομικά στοιχεία τους, ενώ 7 στους 10 ερωτηθέντες που βρίσκονται σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ή μέτρια πιθανότητα να τους ελέγξει η Εφορία. Τέλος, 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι φοροδιαφεύγουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.