Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 50% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟ 2012


Τυχόν οφέλη από την επιστροφή στη δραχμή είναι πολύ μικρά, το κόστος πολύ μεγάλα, οπότε και οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πιστεύουν οι αγορές, αναφέρει σε έκθεσή της...
η Credit Suisse διαφωνώντας με την κατά 50% πιθανότητα την οποία δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς.
Είναι τόσο προς το συμφέρον της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε. να αποφευχθεί μια έξοδος, καθώς στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το 1/2 των αποταμιεύσεων και του πλούτου της χώρας, αναφέρει ο οίκος.
Με μία τέτοια υποτίμηση, και με δεδομένο ότι οι ελληνικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, κάτι που θα ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόνο στο 25% του ΑΕΠ και τουλάχιστον οι μισές προέρχονται από ανελαστικές βιομηχανίες ή δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση (η ναυτιλία δουλεύει με το δολάριο), τα οφέλη στο μέτωπο αυτό θα είναι αρκετά μικρά, τονίζει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.