Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν αυτές οι αποδείξεις,ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο ίσο με το 10% του ποσού. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος βρίσκεται στο όριο ων 5.000 ευρώ, πρέπει να έχει αποδείξεις αγορών και υπηρεσιών αξίας 1.250 ευρώ. Σε περίπτωση που αυτές δεν υπάρχουν ο φορολογούμενος -αν και τυπικά υπάγεται στο αφορολόγητο- θα κληθεί να καταβάλει φόρος 125 ευρώ.
Ειδικότερα, στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται:
«Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωσε του Κωδικού 049 (Δαπάνη Αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1. Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνονται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος.
Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.
Σε περίπτωση μάλιστα που το τεκμαρτό εισόδημα (αυτοκίνητα, ενοίκια, δίδακτρα, οικιακοί βοηθοί, κ.λπ.) είναι υψηλότερο από το πραγματικό τότε οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται επί του τεκμαρτού και όχι του δηλωθέντος εισοδήματος.»
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Εθνος» από τις έως τώρα εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων μόλις το 10% των φορολογούμενων δικαιούται επιστροφή φόρου ενώ πέρυσι αντίστοιχα το ποσοστό έφτανε έως και το 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.