Ανακοινώνεται τη Δευτέρα το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το πρόγραμμα δεν θα προβλέπει την παροχή επιπλέον κονδυλίων, αλλά ... τη βελτίωση των κανόνων συγχρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, καθώς επίσης της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας.
Η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό χρέος, που ήδη έχει οδηγήσει σε δύο συμφωνίες διάσωσης.
Βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα, κάθε χώρα πρέπει να καταβάλει το 15% του κόστους του εκάστοτε εγκεκριμένου έργου, πριν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στη χρηματοδότησή του. Τώρα, η ρύθμιση αυτή αλλάζει, και η κρατική συμμετοχή πέφτει στο 5%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι έξι χώρες θα δουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα να μειώνεται κατά περίπου τρία δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
Δηλώσεις Μπαρουάν και Λαγκάρντ
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για τη διάσωση της Ελλάδας θα επιτύχει, ακόμα κι αν αυτό πάρει καιρό, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με μια φωνή.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις δεσμεύσεις τους, όμως αυτό παίρνει τον καιρό που χρειάζεται στη δημοκρατία, κάτι που δεν αρέσει πάντα στις αγορές" παραδέχεται η Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times και καλεί τους Ευρωπαίους "να ακολουθήσουν πιστά το σενάριο" για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά από διαφωνίες μεταξύ εταίρων και ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όσον αφορά στο όριο του χρέους στις ΗΠΑ, η οποία βαδίζει "στη σωστή κατεύθυνση", όπως και το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε στο ραδιοσταθμό France Inter ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.