Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αρρώστια που λέγεται Εθνικισμός



«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες».

Γράφει ο Αϊκούτ Καδήρ
O εθνικισμός είναι μια παιδική ασθένεια. Αυτό το είχε πει και ο Einstein. Με αυτά τα λόγια ο Einstein δήλωνε ότι ο εθνικισμός και ο εθνικιστής είναι αυτός που έχει ακόμα το νου του στη παιδική ηλικία, μη αναπτυγμένο και μια πολιτική που μόνο οι τρελοί θα υποστήριζαν. Συμφωνώ και επαυξάνω και εγώ. Είναι μια πολιτική που την υποστηρίζουν άνθρωποι που είναι κολλημένοι στην ιστορία και δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα από το σκοτάδι στο οποίο βρίσκονται. Είναι το μοντέλο ανθρώπου που λέει πάντα δικό μου έθνος, δικό μου κράτος, δικιά μου πατρίδα, δικός μου άνθρωπος και δικό μου έδαφος. Είναι ο άνθρωπος που δεν θέλει να καταργηθούν τα διάφορα σύνορα μεταξύ των εθνών και των λαών που έχουν χαραχθεί λόγω πολέμων επειδή κάποιοι έτσι ήθελαν. Είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται μόνον τον εαυτό του και μόνο το δικό του λαό και κράτος. Οι ρίζες του εθνικισμού από την σχολική ηλικία περνάνε σε νέα παιδιά μέσω της εκπαίδευσης. Σε συνδυασμό και με την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον και την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ ο κάθε άνθρωπος γίνεται εθνικιστής και το εκδηλώνει αυτό όταν του ζητηθεί από αυτούς που εκμεταλλεύονται τα μειονεκτήματα των λαών. Είμαστε σήμερα εθνικιστές επειδή δεν έχουμε μάθει ακόμα να ερμηνεύουμε σωστά αυτά που μας λένε να κάνουμε και επειδή είμαστε κακομαθημένοι να ακούμε τις διαταγές των δήθεν εθνικιστών που εκμεταλλεύονται τους εθνικιστές πολίτες που δημιουργούν οι ίδιοι.
http://www.politikadergisi.com/sites/all/modules/fckeditor/fckeditor/editor/images/spacer.gif
Με τον καιρό όμως οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι ο εθνικισμός. Ποιον διακρίνουμε από ποιον; Ποιος και γιατί να είναι ανώτερος ή κατώτερος από εμάς; Ποιος και γιατί να αγαπάει την πατρίδα του λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους; Και τότε όταν φτάσουμε στο σημείο να ερμηνεύσουμε τον εθνικισμό και να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό, ρωτάμε τα εξής:
Γιατί ένας άνθρωπος διακρίνει τον εαυτό τους από τους υπόλοιπους;
Για να είναι πιο δυνατός!
Γιατί ο άνθρωπος θέλει να γίνει πιο δυνατός;
Γιατί όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι δυνατοί. Αυτό είναι από τη φύση τους και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.
Και τι θα κάνει ο άνθρωπος αυτή τη δύναμη που έχει;
Θα τη χρησιμοποιήσει απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς. Δεν θα μπορέσουν να μας νικήσουν.
Άρα δεν θα ηττηθούμε; Θα νικήσουμε πάντα τους άλλους;
Ε ναι λογικά.
Άρα θα καταπατήσουμε τα δικαιώματα των άλλων λαών και θα τους συμπεριφερόμαστε σαν να ήταν άνθρωποι ενός κατώτατου θεού;
Έ όχι, αλλά ….
Από την στιγμή που υπάρχουν κράτη που είναι αναπτυγμένα, κράτη που εξελίσσονται και κράτη μη αναπτυγμένα δεν μπορούμε να μιλάμε για αδελφοσύνη, για αντιμιλιταρισμό, για ειρήνη. Είναι λογικό και φυσικό κάποιοι στην Ελλάδα να βλέπουν τις μειονότητες και τα υπόλοιπα κράτη σαν εχθρούς αλλά αυτό είναι επικίνδυνο, πολύ επικίνδυνο.
Η ιστορία είναι η προπαγάνδα των νικητών.
Ο εθνικισμός είναι ένα παιχνίδι. Μόνο ένα έθνος υπάρχει και αυτός είναι ο άνθρωπος και το ανθρώπινο γένος. Ο εθνικισμός σήμερα είναι όργανο των καπιταλιστών – ιμπεριαλιστών επειδή αυτό εξυπηρετεί σήμερα καλύτερα τα συμφέροντα τους. Είναι ένα μέσω για να απομονωθούν τα έθνη μεταξύ τους. Λάβετε υπόψη τη κατάσταση της Ελλάδας. Δεν έχει συμμάχους. Έχει πολλούς εχθρούς. Τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τους Μακεδόνας, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς. Ο ιμπεριαλισμός πάντα απαιτεί τον εθνικισμό. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Ο εθνικισμός ιδιαίτερα σήμερα στην Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται μόνο τον εθνικισμό των Ελλήνων απέναντι στους άλλους λαούς, αλλά ακόμη εκμεταλλεύεται τον ρατσισμό και το μίσος των πολιτών απέναντι στις κοινωνικές, εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ενωθούν. Διότι αν ενωθούν θα νικήσουν τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και όλους αυτούς που μας ελέγχουν και εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες.
Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του… Τα έθνη δεν πεθαίνουν με μια πολιτική. Ζει ο λαός και αλλάζει η πολιτική μορφή…
Για όλους αυτούς τους λόγους ο εθνικισμός είναι αρρώστια.. Είναι ιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.