Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για 40.000 νοικοκυριά -Τι αλλάζει


Περί τα 40.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Το πρόγραμμα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα τρέξει το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κορκολής, στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία».
Από εκεί και πέρα, για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κορκολή, θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018. Τα διαθέσιμα κεφάλαια γι’ αυτό ανέρχονται σε 100-200 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, ετησίως, από το 2019. Οσο, δε, αφορά στα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), θα υπάρξουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η συμβολή της οποίας έχει εξασφαλιστεί, κατά το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται ο συνδυασμός επιχορήγησης-άτοκου δανείου, ενώ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ειδικότερα, οι επιλέξιμες δαπάνες (αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος των κτιρίων, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού κ.λπ.) θα επιδοτηθούν σε ποσοστό που αγγίζει το 70% του κόστους. Ωστόσο, το χρηματοδοτούμενο ποσό ανά κατοικία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, όπως και το ύψος της δανειοδότησης. Σημειώνεται πως το επιτόκιο του δανείου καλύπτεται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα «τρέξει» τη δράση. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με μέγιστο όριο τις 25.000 ευρώ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση κατοικιών, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας κ.λπ. ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας.
Αλλαγές
Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος που το διαφοροποιούν από την προηγούμενη εφαρμογή του:
  • Υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης. Αν και το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης, προστίθεται η παράμετρος των προστατευόμενων μελών, δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης με μέγιστο το 70%.
  • Υψηλότεροι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.
  • Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία είναι 25.000 ευρώ.
  • Δεν είναι υποχρεωτική η δανειοδότηση από τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιχορήγηση προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.
  • Θα γίνει επικαιροποίηση των τρεχουσών τιμών για τα είδη που επιχορηγούνται (για το κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις), ώστε να αντανακλούν καλύτερα την αγορά και να αποφεύγονται φαινόμενα υπερτιμολογήσεων. Τα επιλέξιμα προϊόντα καθώς και οι αντίστοιχες τιμές αυτών θα επικαιροποιηθούν και θα αναλυθούν περαιτέρω.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη ενεργειακού συμβούλου για την προετοιμασία της αίτησης, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιούνται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα για μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο, με εξαίρεση την περίπτωση αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών πολυκατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.