Tις δυσμενείς συνέπειες που έχουν στην υγεία και την μόρφωση των παιδιών τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τεκμηριώνει μεγάλη επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, του Άμστερνταμ και της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι, για την περίοδο 2000 – 2005 και η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Οι δείκτες που εξετάστηκαν ήταν η πρόσβαση σε νερό, ο υποσιτισμός, η στέγη, η υγιεινή και η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι σε μια σειρά αναπτυσσόμενες χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαθέτουν όλο και πιο περιορισμένους πόρους για παρεμβάσεις εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανατεθεί από τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για τους γονείς να αποκομίσουν οφέλη από την εκπαίδευσή τους λόγω της συρρίκνωσης των μισθών, της πτώσης του δείκτη ευημερίας και της γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας.
Η μελέτη αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η προστατευτική επίδραση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΔΝΤ και, ως εκ τούτου, η ικανότητα των γονέων να προστατεύουν την υγεία των παιδιών τους, η οποία επηρεάζεται από τη διαρθρωτική προσαρμογή.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ μειώνουν την προστατευτική επίδραση της εκπαίδευσης των γονέων στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Χωρίς πρόγραμμα του ΔΝΤ, τα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς είναι μορφωμένοι, οι πιθανότητες να υποστούν υποσιτισμό είναι κατά 38% λιγότερες σε σχέση με άλλα, που ζουν με γονείς που δεν έχουν λάβει μόρφωση. Αντιθέτως, όπου υπάρχει πρόγραμμα του Ταμείου, η πιθανότητα αυτή μειώνεται στο 17%.
«Παρατηρούμε παρόμοιες δυσμενείς επιπτώσεις στην αποχέτευση, την στέγαση και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης)» προσθέτουν οι ερευνητές.
«Η έρευνά μας δείχνει, ότι σε αυτές τις χώρες, που είναι υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, οι γονείς σε αγροτικές περιοχές παλεύουν περισσότερο για τη φροντίδα των παιδιών τους, σε σχέση με εκείνους που ζουν σε αντίστοιχες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ», σημειώνει ένας εκ των ερευνητών.
Εκπόσωπος του Ταμείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν έχει δει ακόμη την έρευνα και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση, να τη σχολιάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.