Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έρχεται το Li-Fi μια τεχνολογία 100 φορές ταχύτερη από το Wi-Fi

li-fi-technologia-tachiteri-wi-fi-694x357
Πριν από τέσσερα χρόνια ο Χάραλντ Χάας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί όπως το Wi-Fi αλλά αντί για ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, χρησιμοποιεί φως.
Σε λίγα χρόνια, η τεχνολογία ασύρματης πρόσβασης στο internet, γνωστή ως Wi-Fi, ίσως να θεωρείται παρωχημένη μετά την έλευση του Li-Fi, μιας εναλλακτικής τεχνολογίας που, όπως υποστηρίζει μια εταιρεία από την Εσθονία, μπορεί να φτάσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1 Gbps, σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο του συμβατικού Wi-Fi.
Όπως αναφέρουν οι International Business Times, εκπρόσωποι της εταιρείας Velmenni, εφάρμοσαν για πρώτη φορά την τεχνολογία Li-FI (Light Fidelity), που βασίζεται στην μετάδοση δεδομένων μέσω λαμπτήρων LED, εκτός εργαστηρίου, σε πραγματικές συνθήκες εντός γραφείων και βιομηχανικών χώρων, σε περιοχές της Εσθονίας και ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Η μετάδοση δεδομένων που υπόσχεται η τεχνολογία Li-Fi, επιτυγχάνεται μέσω του τρεμοπαίγματος του φωτός σε διάστημα νανοδευτερολέπτων, το οποίο δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Εφευρέτης της τεχνολογίας Li-Fi είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Harold Haas, o ο οποίος το 2011, κατάφερε να επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης που έφταναν το αστρονομικό για τα σημερινά δεδομένα νούμερο των 224 Gbps.
Εν αντιθέσει με το Wi-Fi, το Li-Fi δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους και μεγάλες επιφάνειες, αφού μεταδίδει δεδομένα μέσω φωτός, οπότε η ακτίνα του είναι θεωρητικά περιορισμένη, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κάνει πιο ασφαλές και ιδανικό για την διασύνδεση έξυπνων συσκευών στα πλαίσια του Internet of Things.
Αν και απέχουμε αρκετά μέχρι την εμπορική διάθεση δικτύων και συνδέσεων Li-Fi, o εκπρόσωπος της εταιρείας Velmenni υποστηρίζει ότi μια σύνδεση 224Gbps θα σήμαινε το κατέβασμα 18 ταινιών του 1,5Gb η κάθε μια, σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.