Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έρχεται το «Εξοικονομώ 2» -Σε ποιους δίνει έμφαση

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να “ανοίξει” το πολυναμενόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ”, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο επανασχεδιάστηκε με βασικό άξονα την κάλυψη κοινωνικών αναγκών εν μέσω ενεργειακής ένδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Αυγή», η προκήρυξη του προγράμματος, που απευθύνεται στα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση των σχετικών πόρων.
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 600 εκατ., καθώς 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, 70 εκατ. από δάνεια, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω μόχλευση 230 εκατ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να “βγει” η πρόσκληση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που είναι και ο αρμόδιος διαχειριστής του προγράμματος, για την συμμετοχή των τραπεζών. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προσχώρηση των τραπεζών και σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες (αμοιβή, κόστος φακέλου κ.λπ.).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), που αποτελεί προαπαιτούμενο (αιρεσιμότητα) για να “ξεκλειδώσει” το πρόγραμμα. Ο ΚΕΝΑΚ θα θέτει τις απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (ελάχιστες, υποχρεωτικές κ.λπ.), τα κριτήρια κατάταξης των κριτηρίων κατάταξης των κτηρίων στις ενεργειακές βαθμίδες, τη μορφή των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κ.λπ.
Βασικές τομές
Το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί δίνοντας έμφαση πρωτίστως στα νοικοκυριά, στους χρήστες, έναντι του προηγούμενου αγοροκεντρικού και τραπεζοκεντρικού προγράμματος, χωρίς μελετητική / επιστημονική οργάνωση και ιεράρχηση των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης εφαρμόζοντας τελικά προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτήρια με σημαντικές ενεργειακές απώλειες. Σαφώς λαμβάνεται υπόψη και η τόνωση των επαγγελματικών τομέων του κατασκευαστικού χώρου που θα εμπλακούν.
Το νέο πρόγραμμα θα είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε όλα τα δικαιολογητικά (που θα είναι λιγότερα) να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ το ύψος των ενισχύσεων θα εξαρτάται από το εισόδημα του νοικοκυριού και τον προϋπολογισμό των εργασιών που θέλει να εκτελέσει.
avgi exoikonomw
Πηγή γραφήματος : «Αυγή»
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά – τομές του νέου προγράμματος:
Α. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση και παρακολούθηση του προγράμματος. Μέσω ολοκληρωμένης πληροφοριακής πλατφόρμας θα υποβάλλονται στοιχεία – δικαιολογητικά και θα παρακολουθείται η εξέλιξη των αιτήσεων όσο και του ίδιου του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους -και τους πολίτες.
Β. Η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα, με βάση το εισόδημα και κλιμάκωση του ποσοστού επιχορήγησης (που φτάνει έως 70%) και αύξησή του ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών (τέκνων). Αναμένεται ότι θα αφορά περισσότερους δικαιούχους έναντι του προηγούμενου προγράμματος, που δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τις 40.000.
Γ. Παύει η “υποχρεωτικότητα” της τραπεζικής εμπλοκής, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η δανειδότηση για την υπαγωγή και συνακόλουθα η κατάθεση των αιτήσεων μέσω τραπεζών. Ως εκ τούτου κομβικός είναι ο ρόλος του ΕΤΕΑΝ.
Τι χρηματοδοτείται
Το κύριο πεδίο αναγκαίων παρεμβάσεων εντοπίζεται σε κτήρια κατοικίας πριν από το 1980, θερμικά απροστάτευτα, τα οποία αποτελούν το 55,37% του συνολικού αποθέματος, και ειδικότερα στις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1961-1980 (αποτελούν το 36% της περιόδου).
Προτεραιότητα – βασική ανάγκη αποτελεί η επέμβαση στο κέλυφος του κτηρίου, δηλαδή η ενίσχυση της θερμομόνωσης και κατόπιν των κουφωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (περιλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών κ.λπ.).
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κ.λπ.).
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνονται αντλίες θερμότητας, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης -λέβητες- και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.λπ.).

Πηγή: «Αυγή» – Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Ζούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.