Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ οι Έλληνες – Δείτε αναλυτικά την έρευνα

ellines_2
Το 34% των Ελλήνων θεωρούν ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ 32% κάτι κακό. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την ΕΕ των «28» είναι 57% και 26%. Στους περισσότερους τομείς πολιτικής, ωστόσο, οι Έλληνες θέλουν την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Εμφανίζονται, επίσης, λιγότερο αισιόδοξοι από τους άλλους Ευρωπαίους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ είναι κάτι θετικό
Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών, το να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι καλό. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων, τα αριθμητικά στοιχεία έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2007.
Η έρευνα, την οποία ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%.

Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007, πολύ ενθαρρυντικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».
Περισσότερη ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ανεργίας, της φορολογικής απάτης
Ανταποκρινόμενοι στα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έως και το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.
Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).
Κοινωνικές ανισότητες
Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, δε, λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.