Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε 1 λεπτό είπαν «αντίο» οι 27 στη Βρετανία

226629-summit
Οιηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήρτησε επίσης ένα μήνυμα στο Twitter, όπου έγραφε «Ενότητα στην πράξη».

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέρχεται η ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, ως συνέχεια της επίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη συμμετοχή των ηγετών των 27 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω της παρουσίας περίπου 70.000 Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των πάνω από 40.000 Βρετανών που κατοικούν ή και έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

2. Τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).
3. Τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ-Ισπανίας και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.
Άλλα θέματα σχετίζονται με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ σε εκκρεμούσες υποθέσεις, την ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και με τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
Τσίπρας: «Προτεραιότητά μας οι πολίτες μας που ζουν στη Μ. Βρετανία»
Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας, σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος, προσέθεσε και επισήμανε:
Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία.
Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. Οι 27 εναπομείναντες πρέπει να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.