Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Στην υγεία των θλιβερά ανόητων

18
Την ίδια στιγμή που το χρέος αυξάνεται παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν κάθε ρεκόρ, η δημόσια περιουσία εκποιείται σε εξευτελιστικές τιμές – πρόσφατα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε Γερμανούς, Γάλλους και Ρώσους.  .
«Στην Ελλάδα των «θεσμών» οι πρωτογενείς πλεονασματικοί ισολογισμοί επιτυγχάνονται με τους κανόνες υπολογισμού των μνημονίων. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι πωλήσεις από άδειες παιγνίων (ΟΠΑΠ), από άδειες τηλεπικοινωνιών (τηλεφωνία σταθερή και κινητή, άδειες τηλεοπτικών σταθμών, ραδιοσυχνότητες), από πωλήσεις αεροσκαφών και από την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης αεροδρομίων (FRAPORT), παρά το ότι τα χρήματα μπορεί να πηγαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή χρεών, υπολογίζονται ως έσοδα και ας μην είναι.
Έτσι εξηγείται καλύτερα η βιασύνη των κυβερνήσεων (η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τις ίδιες απόψεις) να εκποιήσουν τον ΟΠΑΠ, τα αεροπλάνα, τις τηλεοπτικές άδειες, τα αεροδρόμια, τον ΟΣΕ έναντι μόλις 45 εκ. € όταν τόσο κοστίζουν τρία μόλις τραίνα με έξι βαγόνια κοκ.» (Μ.Χ.).
16-294x400
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Ελλάδα δήλωσε πρωτογενή πλεονάσματα 6,9 δις €, οπότε υπερκάλυψε τους τόκους των δανείων της ύψους 6,02 δις € το 2016 (επιστολή Ο.Δ.ΔΗ.Χ. στο πλάι), κατά περίπου 900 εκ. € – με τη βοήθεια προφανώς της υπερβολικής φορολόγησης, αφού δεν υπήρξε ανάπτυξη. Λογικά λοιπόν το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να μειωθεί κατά το ίδιο ποσόν – ενώ ο νέος δανεισμός (πληρωμή χρεολυσίων) απλά ανακυκλώνει τα προηγούμενα δάνεια.
Εν τούτοις, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (πίνακας που ακολουθεί, το χρέος αυξήθηκε κατά 3,2 δις € – από 311,668 δις € τέλη του 2015 στα 314,897 δις € τέλη του 2016 – ενώ της γενικής κυβέρνησης έφτασε στα 326,4 δις €, από 323,799 δις € . Δύσκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς από πού προέρχεται, αφού το πλεόνασμα μειώνει αντίστοιχα το χρέος, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μόνο τα ελλείμματα το αυξάνουν.
14-768x212
.Από την άλλη πλευρά δεν αυξάνεται μόνο το χρέος του δημοσίου τομέα αλλά, επίσης, το μη εξυπηρετούμενο του ιδιωτικού – χωρίς όμως να παρατηρείται άνοδος του χρέους των νοικοκυριών, το οποίο ξεκίνησε από το 2014 να μειώνεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παρά το ότι το ΑΕΠ έχει περιοριστεί σημαντικά και δεν αυξάνεται ακόμη (γράφημα).
17
Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του χρέους των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (η μεγάλη άνοδος του μετά το 2008 οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην κατάρρευση του ΑΕΠ, λόγω της πολιτικής των μνημονίων)..
Η αιτία τώρα της κατακόρυφης αύξησης του μη εξυπηρετούμενου χρέους είναι κυρίως η υπερβολική φορολόγηση – μέσω της οποίαςμεταφέρονται μεγάλα ποσά στο κράτος και από αυτό στους δανειστές, χωρίς όμως να μειώνεται αντίστοιχα το δημόσιο χρέος! Εν προκειμένω το ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε εντός του 2017, στους πρώτους δύο μήνες, ήταν 2,62 δις € σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ – εκ των οποίων το 1,62 δις € ήταν φορολογικές οφειλές. Συνολικά έφτασε στα 94 δις € περίπου, όπου όμως λιγότερο από το 20% θεωρείται εισπράξιμο – με τον αριθμό των φορολογουμένων που οφείλουν στο δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκ. άτομα!
Περαιτέρω, οι Έλληνες που μπορεί η εφορία να δρομολογήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις λογαριασμών κοκ.), υπολογίζονται στους 1.660.000 – ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα τέτοιου είδους σε περίπου 873.000 άτομα. Λογικά λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι, ακόμη και αν ήταν πραγματικά τα πλεονάσματα, είναι βαμμένα με αίμα – κυρίως ανθρώπων που δεν ευθύνονται σε τίποτα για τη χρεοκοπία της χώρας τους, η οποία οφείλεται σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό στην κακοδιαχείριση της οικονομίας από όλες τις κυβερνήσεις της.
Μπορεί δε ένα μέρος των ευθυνών έως το 2009 να ανήκει στους Έλληνες, Πολίτες και κυβερνήσεις (ένα άλλο στην πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα που υιοθέτησε η Γερμανία), αλλά σε καμία περίπτωση η καταστροφή που ακολούθησε μετά το 2010 – η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στα «λανθασμένα» μέτρα που επέβαλλε η Τρόικα, μέσω των κυβερνήσεων-πιονιών της, προκαλώντας στη χώρα μας ζημίες που υπερβαίνουν το 1 τρις €, ενώ συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται καν φως στο τούνελ.
Την ίδια στιγμή τώρα που το χρέος αυξάνεται παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η δημόσια περιουσία εκποιείται σε εξευτελιστικές τιμές – πρόσφατα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε Γερμανούς, Γάλλους και Ρώσους. Σύντομα δε θα ακολουθήσουν οι κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ), αφού προηγουμένως απαξιωθούν στον υπέρτατο βαθμό – με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του νερού, του ηλεκτρικού κοκ., οπότε να εκτοξευθεί το κόστος ζωής στα ύψη, με την ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων.
Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων και οι πλειστηριασμοί, τόσο από το δημόσιο, όσο και από τις τράπεζες – τις οποίες διασώσαμε για να ξεπουλήσουμε, χάνοντας περί τα 40 δις €, χωρίς να υπολογίζουμε τις κρατικές εγγυήσεις που είναι ακόμη ανοιχτές.
Ανόητες οι κυβερνήσεις μας; Ίσως, εάν ήταν ανιδιοτελείς, κάτι που μάλλον ελάχιστοι πιστεύουν. Εάν όμως ήταν και είναι ανόητες οι κυβερνήσεις μας, πόσο μάλλον ιδιοτελείς, πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτούς που τις ψήφισαν; Έκαναν λάθος οι εκλογείς τους;
Όσον αφορά την τελευταία κυβέρνηση πάντως δεν είναι αποδεκτό το λάθος – αφού την ψήφισαν για δεύτερη φορά και παρά την προδοσία του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως κάποιοι κάνουν πάρτι εις βάρος μας, πίνοντας στην υγεία των κορόιδων, τα οποία συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου – δηλαδή, δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους είτε από ανοησία, είτε επειδή δεν θέλουν να το αντιληφθούν. Επομένως, τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να τα ξυπνήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.