Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βαλκάνια, λίγο πριν την έκρηξη

35
Οι τελευταίες εξελίξεις με την κατάληψη του κοινοβουλίου των Σκοπίων και τα βίαια επεισόδια, καθώς και η ξαφνική πτώση της Κροατικής κυβέρνησης, καθιστούν ακόμα πιο έκρυθμη την κατάσταση στα Σκόπια και εύθραυστη στα Βαλκάνια.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με τις συνέπειες που αναμένονται να είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.
Από τους δυο Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 διδαχθήκαμε ότι είναι περίπου αναπόφευκτη η εμπλοκή της Ελλάδας, σε Βαλκανικούς-γειτονικούς  πολέμους, οι οποίοι υποκρύπτουν πάντα διεκδικήσεις εδαφών και άρα εθνικά συμφέροντα. Μετά από κάθε πόλεμο και τη συμφωνία (συνθήκη)  που ακολουθεί ανάμεσα σε κερδισμένους και χαμένους, υποβόσκει πάντα η ελπίδα μια ολικής επαναφοράς στις διεκδικήσεις.
Το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας  τα Σκόπια έγιναν ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ αλλά εξ’ αιτίας των διαφωνιών της με την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και τις ψυχρές σχέσεις με την Βουλγαρία, δεν μπορούν να ενταχθούν. Αν και συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 δεν έλαβαν τελικά πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία, λόγω της ελληνικής διαφωνίας και του ΒΕΤΟ που προέταξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Αρκετά κράτη  μέχρι σήμερα αναγνώρισαν
με το όνομα «Μακεδονία» τα Σκόπια (113 σύμφωνα με τα Σκόπια, 99 επίσημα καταγεγραμμένα), άλλες χώρες, όπως και διεθνείς οργανισμοί (117)  χρησιμοποιούν τον όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι άλλες χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Ορισμένα κράτη μετά την αναγνώριση άλλαξαν τη στάση τους, όπως οι ΗΠΑ μετά τον Τζ. Μπους το νεώτερο και το Μεξικό και χρησιμοποιούν επίσημα το ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, ενώ η Βουλγαρία το αναγνωρίζει, όχι όμως τη γλώσσα και την εθνότητα.
Το καθεστώς Μιλόσεβιτς στη Σερβία αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Αντιθέτως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας αρνήθηκε το 1958 παρά τις πιέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος ν’ αναγνωρίσει ξεχωριστή «μακεδονική» εκκλησία στα Σκόπια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος δήλωσε: «Υπάρχει μόνο μια Μακεδονία και αυτή είναι Ελληνική». Στις 3-1-2017 όταν τα Σκόπια αναγνώρισαν και ψήφιζαν υπέρ του Κοσσόβου, ο Σέρβος ΥΠ.ΕΞ. Ίβιτσα Ντάτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων από τη Σερβία. Όλη η Ευρώπη είπε και ο κόσμος χρησιμοποιούν το ΠΓΔΜ ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας τους  Έλληνες … θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι, για να μην χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο! Η Σερβία κατέληξε ο Ντάτσιτς, στις διμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, αλλά στις διεθνείς τον όρο FYROM.
Η άποψη του ΥΠ.ΕΞ. των Σέρβων Ντάτσιτς  δεν απορρέει μόνον από διάθεση αλληλεγγύης μεταξύ λαών με ορθόδοξες ρίζες, αλλά πρωτίστως απηχεί το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης Σερβίας, που απειλείται από την εξάπλωση του αλβανικού εθνικισμού. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισαν το Κόσσοβο και φυσικά η Ρωσία. Η μη αναγνώριση του Κοσσόβου είναι ένα μήνυμα αποθάρρυνσης της «μεγάλης Αλβανίας» και ένα εμπόδιο στο να νομιμοποιηθεί η απόσχιση εδάφους με τη βία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Κύπρο.
Σύμφωνα με Ιταλικές πηγές που αναφέρει η εφημερίδα Repubblica και σημειώνει και η αλβανική Sot Αλβανία και Κόσσοβο είναι περιοχές πρόσφορες για την ανάδυση αντικοινωνικών φαινομένων, όπου ανθούν τα ναρκωτικά και ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Η Αλβανία είναι πλέον η Κολομβία της Ευρώπης στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης) ενώ από τους 800 περίπου μαχητές από τα δυτικά Βαλκάνια, που μετέβησαν στην Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, οι περισσότεροι ήταν αλβανοί μουσουλμάνοι από το Κόσσοβο. Η Ιταλική εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στους ισχυρούς δεσμούς των αλβανών τζιχαντιστών με τον επικεφαλής του ISIS Αλ Μπαγκάντι.
Ο πρώην Υπ. Άμυνας της Βουλγαρίας & πρώην πρέσβης σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και ΝΑΤΟ εξέφρασε την άποψη (7-3-2017) ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα είναι αν ο διαμελισμός γίνει βίαια ή ειρηνικά. Η βασική αιτία κατά τον Νόεφ είναι ότι η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε δημιούργησε ένα φαντασιακό τεχνικό παρελθόν, αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της.
Σλαβικό κείμενο με δεκάδες δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες των Σκοπίων, αναδημοσιεύει το έγγραφο της CIA της 5ης Ιουνίου 1947 με τίτλο «Μακεδονία Ομοσπονδία των Βαλκανίων» όπου γίνεται αναφορά στη σύμφωνη γνώμη του Βουλγαρικού Κουμμουνιστικού κόμματος, να παραχωρήσει την περιοχή Πιρίν στην Γιουγκοσλαβία αν δεν είναι ηγέτης ο Τίτο.( Η Μακεδονία του Πιρίν είναι τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας στη νοτιοδυτική Βουλγαρία με έκταση 6.450 τετρ. Χιλιόμ.) Αντί αυτού η Βουλγαρία θα έβγαινε στο Αιγαίο, εντάσσοντας την Θεσσαλονίκη στη Νότιο-Σλαβία. Στο κείμενο γίνεται αναφορά για μυστική συνάντηση του επικεφαλής του ΚΚΕ με τον επικεφαλής των Αλβανών κομμουνιστών στο Καιμάκτσαλαν.
Στο πολιτικό αδιέξοδο  των Σκοπίων των  τελευταίων δυο ετών και στην παραίτηση Γκρουέφσκι, δεν έδωσαν οριστική λύση οι εκλογές Δεκεμβρίου 2016 φέρνοντας Γκρουέφσκι και Ζάεφ σε μικρή απόσταση (38% & 36,6%) χωρίς κανείς να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης άνευ της συμμετοχής των Αλβανικών κομμάτων. Στο σημείο αυτό μπήκαν οι μεγάλοι εκβιασμοί, χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα, αλλαγή σημαίας και ύμνου …… Σε σύσκεψη που προκάλεσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στα Τίρανα με τους αρχηγούς των Αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, αποφασίσθηκε η συμμετοχή και των τριών κομμάτων της αλβανικής μειοψηφίας, σε μια κυβέρνηση υπό των Ζάεφ ο οποίος υιοθετεί όλες τις απόψεις  τους, δηλαδή τη διγλωσσία, την Ομοσπονδιοποίηση (6΄καντόνια) και τελικά (με δημοψηφίσματα) τον διαμελισμό. Από την άλλη ο Γκρουέφσκι ζητά εκ νέου εκλογές.  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρουέφσκι ετοιμάζει πραξικόπημα, εξ’ ου και η μεγάλη μετακίνηση αρμάτων (150) μάχης στα Μπίτολα (Μοναστήρι) και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ιβάνοφ, που εξελέγη με τη στήριξη Γκρουέφσκι, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον  Ζάεφ, παρά του ότι έχει 67 υπογραφές με τη συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων, από τις 61 που απαιτούνται. Σύμφωνα με το σύνταγμα, λέει ο πρόεδρος Ιβάνοφ, δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ  την ανεξαρτησία  και τον ενιαίο χαρακτήρα της.
Η πολιτική κρίση στα Σκόπια κινδυνεύει να μετατραπεί σε εθνοτική και γεωπολιτική. Τη σημερινή ηρεμία ίσως την ακολουθήσει αύριο η καταιγίδα.
Επικαλούμενος στοιχεία των Βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών ο σέρβος αναλυτής Σάσα Μπορίεβιτς αναφέρει ότι 3.000 ένοπλοι Αλβανοί μπήκαν στα Σκόπια. Κύκλοι του Βελιγραδίου εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι Αλβανία και Βουλγαρία έχουν σχέδιο διαμελισμού των Σκοπίων και προσάρτησης εδαφών. Επίσης αναφέρουν την απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να οπλίσει τους αλβανούς  του Κοσσυφοπέδιου με σκοπό την προετοιμασία αντάρτικου και τρομοκρατικές επιθέσεις, στοχεύοντας πάντα στη «μεγάλη Αλβανία».
Ο Αμερικανικός στρατός στέλνει στην Αλβανία 250 τεθωρακισμένα οχήματα στρατηγικών μεταφορών ως τον Αύγουστο και άλλα 180 αμέσως μετά, με αποζημίωση μόνο 15 εκ. ΕΥΡΩ ως ανταμοιβή για τις αποστολές αλβανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν κ.α. Το Στέιτ Ντιπάρτμεν εκτόξευσε απειλές , αν συνεχίσει να παρεμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια ο πρόεδρος Ιβάνοφ.
Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία να παραχωρήσει στον αλβανικό στρατό 5.000 αυτόματα όπλα έναντι 10  εκ. ΕΥΡΩ αντικαθιστώντας τα Καλάσνικοφ που θα τα έχει εφεδρικά.
Το Γερμανικό περιοδικό Focus σε δημοσίευμά του λέει ότι ο Έντι Ράμα είναι ένας καλός μεταρρυθμιστής στην Αλβανία. Η Γερμανία βλέπει στο πρόσωπό του έναν καλό φίλο στα Βαλκάνια και ότι η Μέρκελ θέλει να δει την Αλβανία να εντάσσεται άμεσα στην ΕΕ. Το “Der Spiegel” αναφέρεται στην προειδοποίηση Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα προς τον Γκρουέφσκι, να σταματήσει να εμποδίζει το σχηματισμό κυβέρνησης. Επεξεργάζεται μάλιστα δυο τύπους κυρώσεων: Ταξιδιωτική απαγόρευση και εμπλοκή στους τραπεζικούς λογαριασμούς (μίζες;) σκοπιανών πολιτικών.
Στο «όλα για τη μεγάλη Αλβανία» έρχεται να προστεθεί και η ΕΕ. Μετά την αποτυχία της Μογκερίνη για συνεννόηση των δυο πλευρών στα Σκόπια, η  Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα, μίλησε για κυρώσεις εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.
Και φυσικά σε όλο αυτό το σκηνικό στα Βαλκάνια, συνεχή αστάθεια προκαλεί η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η μεθοδευμένη αμφισβήτηση διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και Διεθνούς Δικαίου, μαζί με τον Τούρκικο επεκτατισμό, ο οποίος καραδοκεί σε κάθε ενδεχόμενο.
Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί ΗΠΑ & ΕΕ αλλά και τα Τίρανα, για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά των Σκοπίων.  Ο Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Καρπούσιν προειδοποίησε τις αλβανικές αρχές ότι απειλείται. Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα Vision Plus ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών από το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια βρίσκεται κοντά στη ρώσικη πρεσβεία παρακολουθώντας τις κινήσεις όλου του διπλωματικού προσωπικού. Το ΥΠ.ΕΞ Ρωσίας με βαρυσήμαντη ανακοίνωση μιλά για τις έξωθεν παρεμβάσεις που κατατείνουν να εκμηδενίσουν την κρατική υπόσταση των Σκοπίων και να αποσταθεροποιήσουν όλα τα Βαλκάνια.
 Από  Ελληνικής σκοπιάς, η πολιτική των Σκοπίων αποβλέπει στα ωφέλει τόσο από τον Ρώσικο αγωγό Φυσικού Αερίου Turk Pipelien όσο και στον Κινέζικο δρόμο του μεταξιού από το Λιμάνι της Cosco στον Πειραιά, που θα συνεχίσει σιδηροδρομικώς μέσω Σκοπίων προς τη Δυτική Ευρώπη. Γι’ αυτό τα Σκόπια θέλουν μεν να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν συμμετέχουν όμως στις κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας.
Οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων κρατών στον κόσμο, αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες, ενέχει κινδύνους ντε φάκτο καταστάσεων και νομιμοποίησης οποιασδήποτε αλλαγής συνόρων, πόσο μάλλον όταν αυτά συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Πέρα από ενδεχόμενη γεωπολιτική ανισσοροπία με αλλαγή συνόρων, από πιθανή διάλυση των Σκοπίων, δεν μπορούμε να λησμονούμε αναμφισβήτητα ιστορικά δεδομένα, την ασφάλεια χιλιάδων ελληνικής καταγωγής πολιτών των Σκοπίων και την προστασία των ελλήνων επενδυτών και τις επενδύσεις τους !!! …….
Όπως πριν λίγο καιρό στην Ουκρανία, είναι γνωστό πλέον το κάδρο με τα πρόσωπα και τις πηγές χρηματοδότηση. Η ΥΦ. Εξ. Των ΗΠΑ (πρώην) Βικτώρια Νούλαντ, η ΕΕ και οι παρεμβάσεις της Φεντερίκα Μογκερίνη, με την ευγενική χορηγία των ΜΚΟ (Σόρος), καθώς και Αμερικανικά ιδρύματα για τη διάδοση της Δημοκρατίας. Τα μεγάλα συμφέροντα πίσω από τη συμμαχική δραστηριότητα (δυστυχώς) δεν θα διστάσουν να αποσταθεροποιήσουν για μια ακόμα φορά την Βαλκανική Χερσόνησο.
Σημ: Οι τελευταίες εξελίξεις με την κατάληψη του κοινοβουλίου των Σκοπίων και τα βίαια επεισόδια, καθώς και η ξαφνική πτώση της Κροατικής κυβέρνησης, καθιστούν ακόμα πιο έκρυθμη την κατάσταση στα Σκόπια και εύθραυστη στα Βαλκάνια. Ο Αθηναϊκός τύπος δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με την επικίνδυνη κατάσταση των Βαλκανίων, αντίθετα μας ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια για τον Μαδούρο και την Βενεζουέλα.  Η Ελληνική κυβέρνηση και η «παλιά Ελλάδα» πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να κοιτάξουν ψηλά προς Βορρά, να βρίσκονται δε σε εγρήγορση και σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.