Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Τα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο
της Έλενας ΛάσκαρηΤι προβλέπει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που οδεύει αύριο προς τη Βουλη. Οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες, το πακέτο του ΟΟΣΑ και τις αλλαγές στα εργασιακά. Τι αλλάζει στη

Τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Το προσχέδιο που μπορείτε να δείτε στη στήλη συνοδευτικό υλικό περιλαμβάνει σε ένα άρθρο τις αλλαγές που φέρνει ο ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα καθώς και τα εργασιακά. Το δεύτερο άρθρο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες και το τρίτο φορολογικά θέματα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην τελική του μορφή στη Βουλή την Παρασκευή και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Κυριακή το βράδι.

Αφορολόγητο, ακατάσχετο και κοινωνικό μέρισμα 

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης ο πήχης του εισοδήματος μπαίνει στις 6.000 ευρώ στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Στο σενάριο αυτό, καθιερώνεται συντελεστής 1 για το σύζυγο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί, με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημα για ζευγάρι με ένα παιδί να διαμορφώνεται στα 9.000 ευρώ. Στα περιουσιακά κριτήρια, τα σενάρια ξεκινούν από 50.000 ευρώ για τον άγαμο, 100.000 ευρώ για το ζευγάρι και 250.000 ευρώ συνολικής ακίνητης περιουσίας για πολύτεκνους .
Παρ΄ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις και όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καθοριστούν επακριβώς με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.
Το προσχέδιο του ν/σ ορίζει ότι διατίθεται ποσό 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών/ των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 450 εκατ. ευρώ, προστίθενται περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία θα κρατηθούν στην ... άκρη για όσους έμειναν άνεργοι από τις αρχές του 2014 (καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια θα προσδιοριστούν με βάση τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις) ενώ περίπου 35 εκατ. ευρώ θα είναι το κοινωνικό μέρισμα των ένστολων.
Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
«Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.
Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του
δικαιούχου.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, οι τίτλοι πληρωμής, ο χρόνος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Παρά το γεγονός ότι οι γενικές διατυπώσεις, όπως αποτυπώνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο έχουν συμφωνηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη «δίκαιη μοιρασιά»όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Για μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων υπάρχει πονοκέφαλος καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι κάτω από 6.000 ευρώ. Αυτό ισχύει κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες επικρατέστερο φαντάζει το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση με βάση διακοπή εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.