Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μας διοικεί η... κακοδιοίκηση

Η ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ, ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ * Η ΚΡΙΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ

Ούτε τα έξοδα επιστροφής πλήρωσαν στον αλλοδαπό
που «τσάμπα» συνελήφθη στην Αθήνα
και μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή
Πρωτοφανή αύξηση ρεκόρ (64%) έχουν τα δύο τελευταία χρόνια οι καταγγελίες των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη, που αισίως έγινε 15 ετών και χτυπάει το καμπανάκι κινδύνου στην Ελλάδα των μνημονίων επισημαίνοντας ότι «η κρίση αφήνει πίσω τους πιο αδύναμους-φτωχούς, άνεργους, ανάπηρους, μετανάστες, διαφορετικούς», με διαδικασίες αυτόματου αποκλεισμού σε διάσταση που «τείνει να γίνει ενδημική στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας».

Οι διαπιστώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι ανήκουν στην Συνήγορο του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, η οποία παρουσιάζοντας χθες την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, δήλωσε ορθά-κοφτά ότι «το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, η προστασία...
των δικαιωμάτων εμφανίζεται ως πολυτέλεια και οι επιπτώσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας προκαλούν ανησυχία» και παράλληλα ότι «η πολιτική διαχείριση δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια στενά δημοσιονομική λογική, που κινδυνεύει να καταστήσει άνευ αντικρίσματος κανόνες, αρχές δικαίου, συνταγματικά δικαιώματα...»

Με τη «σωρευμένη σοφία» των 14.738 αναφορών που εξετάστηκαν μόνον το 2013, η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει ότι:

* Περισσότερες από μία στις τέσσερις περιπτώσεις κακοδιοίκησης (ποσοστό 28%) εντοπίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας.

* Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με ποσοστό 17,4% παρουσιάζοντας αυξητική τάση τα δύο τελευταία χρόνια.

* Αύξηση (16%) παρουσιάζουν και τα προβλήματα στους δήμους και τις περιφέρειες κι ακολουθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις (Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) με ποσοστό 9%.

* Αλλοι φορείς με προβλήματα κακοδιοίκησης είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με ποσοστό 6%, το υπουργείο Παιδείας με 3,7%.

* Οι μισές και παραπάνω (ποσοστό 54%) καταγγελίες πολιτών ήταν βάσιμες και αποδείχτηκε όντως κακοδιοίκηση εκ μέρους του κράτους και η συντριπτική πλειονότητα από αυτές (οκτώ στις δέκα) επιλύθηκαν μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Αντίθετα η Ανεξάρτητη Αρχή δεν βρίσκει ανταπόκριση όταν απευθύνεται στην ηγεσία της δημόσιας διοίκησης, αφού σε 94 νομοθετικές προτάσεις που υπέβαλε ο Συνήγορος το 2013, έγιναν αποδεκτές μόνον οι τρεις και εκκρεμούν ακόμα οι 90, ενώ απορρίφθηκε μία.

Είμαστε «τελικά» για τα πανηγύρια
Από τις περιπτώσεις κακοδιοίκησης που αναγράφονται στην έκθεση σταχυολογούμε τις εξής:

* Αλλοδαπός συνελήφθη στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή κι όταν ελέγχθηκαν οι τίτλοι διαμονής του, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε με δικά του έξοδα στην Αθήνα...

* Στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων της Αστυνομίας, προσάγονται στη ΓΑΔΑ ανήλικοι. Ο Συνήγορος συστείνει να αποφεύγεται κάθε μορφή βίας ή εκφοβισμού.

* Εκδοτική εταιρεία απέλυσε τρεις εργαζόμενες όταν βρίσκονταν σε άδεια λόγω μητρότητας και αρνήθηκε παρά τις παρεμβάσεις του Συνήγορου να τις επαναπροσλάβει. Η Αρχή έχει εισηγηθεί επιβολή προστίμου.

* Ο ΕΟΠΥΥ εισήγαγε το σύστημα των ιατρικών ραντεβού μέσω πενταψήφιων τηλεφωνικών γραμμών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ενώ παρά τις εισηγήσεις του Συνήγορου η ταλαιπωρία συνεχίζεται.

* Επιτροπή του ΚΕΠΑ διέγνωσε σύνδρομο Ντάουν και νοητική υστέρηση σε ανήλικο αποδίδοντάς του ισόβια ποσοστό αναπηρίας 82%, ωστόσο ο αρμόδιος δήμος δεν έδωσε το επίδομα επειδή δεν αναγραφόταν στη γνωμάτευση ότι η νοητική υστέρηση του παιδιού ήταν «βαριά». Με παρέμβαση του Συνήγορου το επίδομα καταβλήθηκε αναδρομικά. 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.