«ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ» ΣΕ ΤΡΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αποδομείται και συρρικώνεται πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο τύπο.
Τα τρία ταμεία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.
Οι νέοι φορείς που θα προκύψουν από τη διάλυση και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών φορέων θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.
Για τον σχεδιασμό των «αλλαγών» θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων συζητήθηκεκαι στις πρόσφατες επαφές με την τρόικα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο από την ισοπέδωση των μισθών, αλλά κυρίως από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (3,9 μονάδες συνολικά για τους εργοδότες ή 21% επί του μισθολογικού κόστους και 1 μονάδα για τους εργαζόμενους ή 7%), αναμένεται να βιώσουν ένα δεύτερο PSI που θα «απλωθεί» σε βάθος χρόνου. Αν στο πρώτο περιβόητο κούρεμα του 2011που αφορούσε στα αποθεματικά τους έχασαν περί τα 13 δισ. ευρώ, τώρα και σε βάθος δεκαετίας με μια αγορά χαμηλών μισθών και με «ψαλιδισμένες» τις εισφορές, οι απώλειες θα είναι καθοριστικές για τη βιωσιμότητά τους. Μόνο από τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών οι απώλειες των ταμείων θα είναι 1 δισ. ευρώ το 2014.
INE/ΓΣΕΕ: ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2015
Ως "έτος μηδέν" θεωρέιται το 2015 από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σε συνέντευξη του στην ¨Αυγή" μάλιστα ο Σάβας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυτής του Ινστιτούτου Εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Το 2016 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα πρέπει εκτός από τα έσοδα που θα έχει από εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και κρατικές επιχορηγήσεις, να εξασφαλίσει επιπρόσθετα 950 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται το 2017 στα επίπεδα των 1,88 δισ. ευρώ, το 2018 στα επίπεδα των 2,14 δισ. ευρώ, το 2019 στα επίπεδα των 2,40 δισ. ευρώ, το 2020 2,67 δισ. ευρώ και εξελίσσεται σταδιακά αυξανόμενο τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Έτσι, με αυτά τα δεδομένα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3,9% επιπλέον της μείωσης 1,4% των εργοδοτικών εισφορών αποστερεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από έσοδα τουλάχιστον της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, επηρεάζοντας αρνητικά το ελάχιστο αποθεματικό κεφάλαιο ή το σημερινό επίπεδο των συντάξεων εάν δεν εξασφαλιστούν βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα οι αναγκαίοι πόροι."
ΣΕ ΤΡΕΙΣ «ΦΑΣΕΙΣ» Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ
Στην πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση σε τρία ταμεία: Στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Τα τρία ταμεία –για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες– θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα αποτελεί το ΝΑΤ. Τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν, αλλά οι ασφαλισμένοι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ εφόσον απασχολούνται ως μισθωτοί ή στον ΟΑΕΕ αν πρόκειται γιοα ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, γιατροί)
Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.
Στη δεύτερη φάση λοιπόν θα υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία. Εκτιμάται, για παράδειγμα, πως θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ ο ΟΠΑΔ, το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ταμείο ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) κ.α.
Για την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό των τριων νέων ταμείων.
Στην τρίτη φάση, προβλέπεται η δημιουργία ενός «Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης» που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Στον φορέα αυτό θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, ενώ σε κάθε πόλη θα υπάρχει ένα υποκατάστημα μόνο για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.
Επίσης, προβλέπεται να καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.