Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Περικοπές 7,8 δισ. σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα του Δημοσίου, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός– Στα 7 δισ. «κουρεύεται» το πρόγραμμα επενδύσεων – Στα 195 δισ (!) από 202 δισ θα κατρακυλήσει το ΑΕΠ το 2013 - Στο 4,5% ο στόχος για το έλλειμμα


Περικοπές 7,8 δισ. σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα του Δημοσίου, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός– Στα 7 δισ.  «κουρεύεται» το πρόγραμμα επενδύσεων  – Στα 195 δισ (!) από 202 δισ  θα κατρακυλήσει το ΑΕΠ το 2013 - Στο 4,5% ο στόχος για το έλλειμμα Αποκλειστικό…. Λιτότητα 7,8 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα του Δημοσίου, Υγεία και Άμυνα προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στην βουλή.
Πρόκειται για το νέο κύμα περικοπών που θα γίνει σε όλο το φάσμα της οικονομίας προκειμένου το έλλειμμα να κατέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013 από 6,7% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.


Οι περικοπές αυτές εντάσσονται στο «πακέτο» των μέτρων των 13,6 δισ. ευρώ το οποίο ξαναμπαίνει σήμερα προς συζήτηση με τους επικεφαλής της Τρόικας. Οι αξιωματούχοι του κλιμακίου των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις 2 σήμερα το μεσημέρι.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας με τους συνεργάτες του, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσουν στην Τρόικα τους βασικούς άξονες του νέου προϋπολογισμού μαζί με την αναθεωρημένη λίστα των μέτρων.
Είναι η πρώτη φορά που ένας προϋπολογισμός στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην περιστολή των κρατικών δαπανών για να μπορέσει να μειώσει το βάρος του ελλείμματος.
Οι περικοπές που θα γίνουν στα συνολικά έξοδα του κράτους φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Έτσι το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 62,49 δις. ευρώ το 2013 από 70,29 δις. ευρώ το 2012.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 δεν προβλέπει κανένα νέο φόρο από την στιγμή που η κυβέρνηση μετέθεσε για το 2014 την συλλογή των εσόδων από τις αλλαγές που προωθούνται στην φορολογία ( 3 δις. ευρώ), εισπράξεις του χρόνου δεν θα σημειώσουν καμία αξιόλογη μεταβολή.
Τα συνολικά έσοδα για το 2013 τοποθετούνται στα 56,559 δις. ευρώ αυξημένα μόλις κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Στο προσχέδιο θα υπάρξει και πρόβλεψη εσόδων κατά 650 εκατ. ευρώ από τον τομέα της φοροδιαφυγής.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει μόνο τους γενικούς άξονες των μέτρων, αφού θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Τρόικα. Παράλληλα, θα υπάρξουν και οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2013.
Κατά πως φαίνεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στο σημερινό γκρίζο σκηνικό αφού σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα δεν θα αφήσουν περιθώριο στην χώρα να βγει από την ύφεση.
Η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 θα φτάσει το 3,8% από 6,7% που εκτιμάται φέτος. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα χείρω με το βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στην Βουλή.
Η ελληνική οικονομία βρισκόμενη για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το 2008 στον Αρμαγεδδών της ύφεσης θα έχει στο τέλος του 2013 ΑΕΠ κοντά στα 195 δις. ευρώ από 202 δις ευρώ που εκτιμάται φέτος (στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό υπήρξε πρόβλεψη για 206 δισ. ευρώ).
Το ΑΕΠ δεν αποκλείεται να κατρακυλήσει ακόμη πιο κάτω το 2013 από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα «κούρεμα» των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ).
Οι συνολικές δαπάνες για επενδύσεις ( ;) μειώνονται το 2013 στα 7 δις. ευρώ από 7,3 δις. ευρώ το 2012.

Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.