Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σπάει σε «καλή» και κακή» και η ΛΑΡΚΟ


του Φώτη Κόλλια
Δημοσιεύθηκε: - 31/10/12 


Μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και όχι η ΛΑΡΚΟ θα είναι αυτή που θα πωλήσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως είχε αποκαλύψει προ τριμήνου το Euro2day, με βάση το σχέδιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να ξεπεραστεί σειρά εμποδίων.

Το διαχωρισμό της ΛΑΡΚΟ σε «καλή» και «κακή» επιβεβαιώνουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι συναντήθηκαν προ ημερών με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κ. Μαρκόπουλο. Από τη συνάντηση προέκυψε πως στην «καλή» ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη, ενώ στην «κακή» ΛΑΡΚΟ θα μείνουν οι μεγάλες ζημιές που δημιουργήθηκαν από ατυχείς επενδυτικές επιλογές προηγουμένων διοικήσεων, αλλά και το κεντρικό κτίριο στη Λεωφ. Κηφισίας. Στην «κακή» ΛΑΡΚΟ αναμένεται να μεταβιβαστούν και τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο. 

Το προσωπικό της εταιρείας επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως εφόσον βρεθεί επενδυτής, «αυτομάτως θα καταγγελθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις και όσοι εργαζόμενοι θα επιλεγούν να εργαστούν στη «καλή» ΛΑΡΚΟ, θα ξαναπροσληφθούν με μειωμένες όμως αποδοχές από τις σημερινές, καθώς επίσης και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα».

Τα ίδια ζητήματα είχαν θέσει οι εργαζόμενοι στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Κ. Μητρόπουλο, τον οποίο είχαν συναντήσει το καλοκαίρι. Τότε ο κ. Μητρόπουλος είχε μιλήσει και με πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν δηλώσει πως θα διατηρήσουν το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.

Η δημιουργία της εταιρείας ειδικού σκοπού (της «καλής» ΛΑΡΚΟ) θεωρείται μονόδρομος για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι τεράστιες συσσωρευμένες ζημίες, οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Λάρυμνα.

Το μοντέλο που επεξεργάζεται το Ταμείο θεωρείται και το μοναδικό το οποίο θα τύχει της έγκρισης της Κομισιόν, καθώς η σύμβαση της ΛΑΡΚΟ για την εκμετάλλευση των μεταλλείων νικελίου έληξε στις 30 Ιουνίου και παρατάθηκε προσωρινά για έξι μήνες με υπουργική απόφαση. Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, το Δημόσιο θα έπρεπε να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για να επιλέξει το νέο μισθωτή του μεταλλείου.

Οι επενδυτές θα πρέπει ούτως ή άλλως να δαπανήσουν περισσότερα από 130.000.000 ευρώ στην περιοχή της Λάρυμνας και συνεπώς αναμένεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Περί τα 100.000.000 θα απαιτηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η ΛΑΡΚΟ σήμερα επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή και απειλείται με μεγάλα πρόστιμα. Επιπλέον 20.000.000 – 30.000.000 ευρώ απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας που θεωρείται απαραίτητος

Οπως έχει γράψει το Euro2day, στελέχη που παρακολουθούν τον κλάδο των μετάλλων επισημαίνουν πως η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ε.Ε. και ένας από τους 5 μεγαλύτερους διεθνώς, αλλά ήταν αδύνατο να λειτουργήσει ως αυτόνομος παραγωγός και γι’ αυτό έχει «φορτωθεί» με τόσες ζημίες.

Δηλαδή οι ζημιές συνδέονται με το γεγονός πως είναι ο μοναδικός αυτόνομος παραγωγός νικελίου διεθνώς, που δεν ανήκει δηλαδή σε κάποιον από τους γνωστούς πολυεθνικούς ομίλους. Οι ισχυροί όμιλοι βγάζουν περισσότερα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των μετάλλων παρά από την ίδια την παραγωγή. Οταν το επιχείρησε αυτό στο παρελθόν η τότε διοίκηση της ΛΑΡΚΟ «φόρτωσε» την εταιρεία με ζημιές 100 εκατ. ευρώ!

Οι διεθνείς όμιλοι θέλουν, όμως, να ελέγχουν μεταλλεία προκειμένου να έχουν λόγο σε έναν από τους συντελεστές της εξίσωσης (στο φυσικό προϊόν) στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Γι’ αυτό θεωρείται σίγουρο το ενδιαφέρον για τη διάδοχο της ΛΑΡΚΟ, ακόμα και αν η μονάδα νικελίου της Λάρυμνας είναι ζημιογόνα.

Ο επενδυτής θεωρεί πως "θα βγάλει τα σπασμένα" από τις συναλλαγές μέσω παραγώγων και άλλων χρηματιστηριακών προϊόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.