Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η καλή, η κακή και η νέα ΛΑΡΚΟ


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τη ΛΑΡΚΟ.
Η εκποίησή της είναι πλέον ζήτημα χρόνου και γίνεται ότι είναι δυνατόν, για να δοθεί στους ιδιώτ
ες με το μικρότερο δυνατό κόστος. Έτσι, οι μειώσεις μισθών πριν την πώλησή της είναι προ των θυρών και ήδη έχουν ενημερωθεί και τα σωματεία των εργαζομένων.
Η καλή, η κακή και η νέα ΛΑΡΚΟ. Αναμφίβολα ευρηματική η ονομασία που βρήκε η Διοίκηση για να επαναβαπτίσει την ενιαία μέχρι σήμερα ΛΑΡΚΟ. Η Διοίκηση της εταιρείας όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΥΠΕΔ), προχωρά τάχιστα σε κατάτμηση, ώστε να την ιδιωτικοποιήσει. Με τον ίδιο τρόπο, τον τεμαχιστικό, ξεπουλήθηκε και η ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Η «καλή» ΛΑΡΚΟ, το «υγιές» κομμάτι όπως η Διοίκηση το ονομάζει, θα συμπεριλαμβάνει το εργοστάσιο και το λιμάνι της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κόκκινου. Το «κακό» κομμάτι, θα αποτελέσουν τα μεταλλεία Εύβοιας και Καστοριάς, η κινητή περιουσία, τα χρέη της εταιρείας αλλά και…οι εργαζόμενοί της!
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι γιατί το εργοστάσιο της Εύβοιας που αποτελεί φιλέτο, εντάσσεται στο «κακό» κομμάτι, αφού η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα νικελίου, ενώ στη Λάρυμνα γίνεται μόνο η επεξεργασία. Η απάντηση είναι ότι βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, στις 31-12, λήγει για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, η σύμβαση εκμετάλλευσης με το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, οπότε η ΛΑΡΚΟ της Λάρυμνας, μπορεί να αποκρατικοποιηθεί άμεσα. Το «κακό» κομμάτι (η Εύβοια), θα τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία!
ΤΡΕΙΣ οι συμβάσεις
Κι ως συνήθως, το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ήδη η Διοίκηση, ανακοίνωσε στα σωματεία των εργαζομένων, ότι θα προβεί σε μειώσεις μισθών κατά 17%. Νέα σύμβαση θα γίνει και με τους εργαζόμενους της Εύβοιας κατά τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, που θα δημιουργήσει όπως προαναφέραμε, η ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα υπάρξει και τρίτη σύμβαση, καθώς θα επέλθει η νέα ιδιοκτησία.
Στις αντιρρήσεις των εργαζομένων, η Διοίκηση απάντησε, ότι σε κάθε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία …θα κλείσει! Ή την πουλάμε ή την κλείνουμε… Να υπενθυμίσουμε ότι η ΛΑΡΚΟ, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη, μοναδική παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από εγχώρια μεταλλεύματα και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με 1.000.000 στρέμματα στην ιδιοκτησία της, έχει πολυάριθμο δυναμικό προσωπικό και ανήκει στον ελληνικό λαό.
Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας που έχουν ποτίσει με αίμα και ιδρώτα τις εγκαταστάσεις και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Σήμερα στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Συντονιστικό των πέντε σωματείων (Εύβοιας, Καστοριάς, Αθήνας, Λάρυμνας και Νέου Κόκκινου), ώστε να αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε έκτακτη γενική συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και θέλουν σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να κηρύξουν άμεσα 24ωρη απεργία αλλά και να κλιμακώσουντον αγώνα τους με κάθοδο στην Αθήνα, ώστε να εκφράσουν έντονα τη διαμαρτυρία τους στα ανάλογα υπουργεία.

ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.