Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

H ANTΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Με μέτρα- φωτιά στο τραπέζι για μειώσεις μισθών και συντάξεωνμείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και «ευέλικτη» αγορά εργασίας, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... 


Σαν... προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ήδη από χθες τα πλέον άμεσα μέτρα:

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο όπως είπε θα αποφασιστεί σύντομα από διυπουργική επιτροπή.

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον χρόνο μέσα στον οποίο θα γίνει η εξίσωση.

Ουδείς ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2010 διαβεβαίωσε ο υπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι για το 2011 και το 2012 θα υπάρξει «εξειδίκευση» των κυβερνητικών σχεδίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει νέες περικοπές μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο.

Οι όροι-φωτιάΟπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε μια «λευκή κόλλα χαρτί», αλλά στη βάση των αποφάσεων και των συστάσεων του ΕCΟFΙΝ της 16ης Φεβρουαρίου, βάσει των άρθρων 121.4 και 126.9, με τις οποίες η χώρα μπήκε σε διαδικασία αυστηρής επιτήρησης. Οι αποφάσεις και συστάσεις αυτές υποδεικνύουν μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

1 Μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα καθορισμού μισθών, δηλαδή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να «αποκεντρωθούν» οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων. Στην ουσία υποδεικνύεται κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 
2 Αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την προστασία της απασχόλησης.

3 Μείωση του κόστους εργασίας. Σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας δεν εξηγείται από το κόστος εργασίας, η οποία είναι κυρίως διαρθρωτικό ζήτημα.

4 Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με βάση τις εξής αρχές:

Εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Προσαρμογή του ύψους των συντάξεων στο ύψος των συνεισφορών, δηλαδή περισσότερο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Μείωση των υψηλών συντάξεων. Αύξηση της μέσης ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας και αυστηροποίηση των όρων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Απλοποίηση του πολυτεμαχισμένου συνταξιοδοτικού συστήματος (ενοποίηση Ταμείων).

5 Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μέσω της ενοποίησης, του εκσυγχρονισμού της νοσοκομειακής διοίκησης και των λογιστικών διαδικασιών, καθώς και των προμηθειών, με αναθεώρηση της λίστας των φαρμάκων που αγοράζονται.

6 Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

7 Καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, με στόχο τη μείωση του κόστους. 8 Αύξηση του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

9 Απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

10 Ανοιγμα σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

11 Ανοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρείται ότι εξακολουθεί να μονοπωλείται από τη ΔΕΗ.

«Προκαταβολή» αν δεν προλάβουμε μέχρι τις 19 Μαΐου

ΣΕ 20 ΗΜΕΡΕΣ θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει ως προς το ύψος του ποσού που θα πάρουμε, πότε θα το πάρουμε, από ποιον και με ποιους όρους ανέφεραν πηγές του ΔΝΤ. Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ατύπως προσδιορισθεί το χρονικό όριο της 9ης Μαΐου που πραγματοποιούνται οι γερμανικές τοπικές εκλογές, πριν από τις οποίες δεν αναμένονται εξελίξεις.

Δεν υπάρχει ζήτημα να μην προλάβουμε να δανειστούμε για να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου, διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη λήξη ομολόγων 9 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου.

«Είτε από την αγορά είτε από τον μηχανισμό, θα έχουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε για τον Μάιο», πρόσθεσε. «Από τη στιγμή που υπάρχει η έγκριση, υπάρχει σαφής δέσμευση των εταίρων και βραχυπρόθεσμος δανεισμός έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». Οπως διευκρινίζουν πηγές του ΔΝΤ, ο βραχυπρόθεσμος αυτός δανεισμός είναι μια «χρηματοδότηση-γέφυρα» (bridge finance) που δίνεται από την αγορά, ενόψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.