Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ (21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967)


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com

Σαράντα τρία χρόνια ολοκληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο κατάλυσης της δημοκρατίας. Εκείνο που είναι χαραγμένο στη μνήμη μου είναι, o τρόπος που ο κάθε τότε Έλληνας προσπαθούσε να ενημερωθεί για τις πραγματικές ειδήσεις, και όχι από ότι του προσέφερε το καθεστώς μαγειρεμένο. Θυμάμαι πως από το πρώτα βράδια όλοι ψάχναμε στα βραχέα να βρούμε το ΒΒC και την περίφημη εκπομπή ειδήσεων στα ελληνικά. Σήμα τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν, τα τύμπανα της 5ης συμφωνικής του Μπετόβεν, για να εντοπίζεις το σήμα. Σωστή κατοχή έλεγαν με αναμνήσεις και σκεπτικισμό οι μεγαλύτεροι.This is the European service of the BBC. In a few moment you can hear a program in Greek. Πανδαισία χαράς όταν ακούγαμε αυτά τα λόγια του εκφωνητή. Και μετά όλοι μας κοντά τα αυτιά για να ακουστούν οι πικρές ειδήσεις. Στην συνέχεια η Ντωϋτσε Βέλλε με τον Μαθιόπουλο και κατόπιν και με τον Παύλο Μπακογιάννη έγινε κάθε βράδυ η αχώριστη παρέα για να ακούμε την αλήθεια. Είχαμε δεν είχαμε επισκέψεις, γιορτές και ότι άλλο ήθελες στο σπίτι, όλα σταματούσαν στο άκουσμα του σταθμού της ελεύθερης Γερμανίας. Θρύλος στα ερτζιανά για τον τότε ανήσυχο έλληνα. Οι ελληνικοί ραδιοσταθμοί του ΕΙΡ ήσαν έρμαια στους χουντικούς και μετέδιδαν λογοκριμένα προγράμματα με επικεφαλής τον σταθμό της χούντας Ενόπλων Δυνάμεων.
Oι εφημερίδες, η ΑΘΗΝΑΙΚΗ του Παπαγεωργίου ,ΤΟ ΕΘΝΟΣ των Νικολόπουλου Κυριαζή, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Ελένης Βλάχου, είχαν κλείσει, είτε με παρέμβαση του καθεστώτος είτε με αυτόβουλη ενέργεια των εκδοτών. ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ του Λαμπράκη, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ του Μπότση, κυκλοφορούσαν μεν , αλλά ποτισμένα με την καθημερινή λογοκρισία. Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ του Κωνσταντόπουλου υμνούσε το καθεστώς. Όμως η εφημερίδα θρύλος στα χρόνια της χούντας, για το μη σκύψιμο του κεφαλιού, ήταν η ΒΡΑΔΥΝΗ του Τζώρτζη Αθανασιάδη. Με κείμενα φωτιά εναντίον του καθεστώτος, από ένα συνταγματάρχη με το όνομα – αν θυμάμαι καλά- Σταματόπουλος. Ανάρπαστη στα περίπτερα της εποχής.
Τέλος στην τηλεόραση τα πράγματα ήσαν πνιγηρά αφού το ΕΙΡΤ με το μοναδικό πειραματικό τότε πρόγραμμα, και η ΥΕΝΕΔ προπομπός της συνεχούς προπαγάνδας υπέρ του καθεστώτος με ινστρούχτορα τον Γεωργαλά κάθε βράδυ, να σου πιπιλίζει τα αυτιά.
Έτσι κυλούσαν για τον μέσο Έλληνα οι βραδινές ώρες ενημέρωσης για τις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρναγε η πατρίδα. Μαζί με άπειρες αναμνήσεις στις ατέλειωτες νύχτες σκοταδισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.