Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Προς μια Ευρώπη των πολιτών



AddThis Social Bookmark Button
Tου Μαρος Σεφκοβιτς*       
Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι πολίτες θα μπορούν να προτείνουν απευθείας την έκδοση νέων ευρωπαϊκών νόμων, βάσει πρότασης που κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
peopleΗ πρωτοβουλία πολιτών, που αποτελεί μία καινοτομία της πρόσφατης συνθήκης της Λισσαβώνας, θα εισαγάγει μια εντελώς νέα μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η ιδέα αυτή με συναρπάζει και πιστεύω πως αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό βήμα προόδου στη δημοκρατική ζωή της Ενωσης. Ενσαρκώνει αυτό για το οποίο τόσο συχνά μιλάμε στις Βρυξέλλες: «μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της». Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη–μέλη της Ε.Ε. στο Συμβούλιο θα μπορέσουν να εγκρίνουν την πρότασή μας ώς το τέλος του έτους, έτσι ώστε οι πρώτες πρωτοβουλίες να δρομολογηθούν στις αρχές του 2011.

Βάσει του σχεδίου μας, οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις σε τομείς της αρμοδιότητάς της, εφόσον η πρωτοβουλία τους έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τις υπογραφές τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών προερχόμενων από τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών–μελών (δηλ., με τα σημερινά δεδομένα, 9 χώρες).

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο πραγματικά πανευρωπαϊκός χαρακτήρας των πρωτοβουλιών που μας αποστέλλονται, προτείνουμε να καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφών σε κάθε χώρα.

Κατά την κατάρτιση του σχεδίου, επιδίωξα να διασφαλίσω με κάθε τρόπο μια διαδικασία απλή, εύχρηστη και προσιτή σε όλους και, επίσης, όχι υπερβολικά γραφειοκρατική.

Είναι επίσης σημαντικό το νέο αυτό επαναστατικό στοιχείο της δημοκρατικής διαδικασίας να είναι αξιόπιστο, να εγγυάται την προστασία των δεδομένων και να μην αφήνει κανένα περιθώριο για κατάχρηση ή απάτη.

Και όπως ζήτησαν πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο συγκέντρωσης των υπογραφών, η οποία θα μπορεί, για παράδειγμα, να πραγματοποιείται στον δρόμο ή ηλεκτρονικά.

Η Επιτροπή, μολονότι διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα πρωτοβουλίας σε νομοθετικά θέματα της Ε.Ε., δεσμεύεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πρωτοβουλίες των πολιτών.

Εχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι η πρόταση για την πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης κατά την οποία διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους περίπου 330 φυσικά πρόσωπα, οργανώσεις και δημόσιες αρχές. Στην Ελλάδα υπήρξε συμμετοχή τόσο από ιδιώτες όσο και από διάφορες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών. Ιδιαίτερη σημασία και εισηγήσεις δόθηκαν σε θέματα όπως η ελάχιστη ηλικία ψήφου, η συλλογή υπογραφών για πρωτοβουλίες πολιτών, η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος των οργανώσεων που στηρίζουν μια πρωτοβουλία και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής.

Κινητήριος μοχλός της πρωτοβουλίας μας είναι η βούληση να βγάλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από τα στενά όρια των Βρυξελλών και να της προσφέρουμε πλήρη δημοκρατική έκφραση. Αναμένω με ανυπομονησία την έμπρακτη εφαρμογή της πρωτοβουλίας πολιτών και καλώ τους συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν αυτή τη συναρπαστική καινοτομία.

*Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.