Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΕ ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ Η Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός(από ΤΟ ΒΗΜΑ) 

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την αλλαγή φρουράς στηΝέα Δημοκρατία ο εσωκομματικός χάρτης διαμορφώθηκε τελείως διαφορετικά στο κόμμα. Η εκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία τηςΝΔ άλλαξε άρδην το εσωκομματικό τοπίο. Ανέδειξε ουσιαστικά οκτώ ξεχωριστές πολιτικές περιφέρειες, τις οποίες εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος τον Ιούνιο θα προσπαθήσει να συνενώσει ο κ. Σαμαράς. Πολυετείς σχέσεις, προσωπικές και... 
πολιτικές, δοκιμάστηκαν και πολλές συμμαχίες ανατράπηκαν, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και νέοι δεσμοί. Κυρίαρχη ομάδα πλέον είναι αυτή των «σαμαρικών», η οποία όμως χωρίζεται σε υποομάδες, ανάλογα με τον βαθμό προσήλωσης στους στόχους που έχει θέσει ο κ. Σαμαράς. Από την άλλη υπάρχει η «ομάδα» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα αφού πολλά στελέχη που συντάχθηκαν μαζί της ακολουθούν πλέον αυτόνομη πορεία. Σε αυτόν τον «γαλάζιο» χάρτη εξουσίας σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν στελέχη του «καραμανλικού» συστήματος, που διατηρούν ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.
1. Η προεδρική φρουρά
Ο κ. Σαμαράς έχει δίπλα του ανθρώπους που εμπιστεύεται απόλυτα. Είναι η προεδρική φρουρά και οι περισσότεροι είναι οι εξ απορρήτων του προέδρου. Σε αυτήν τη φρουρά ανήκουν: ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος , ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος , οι κκ. Διον. Καραχάλιος (επικεφαλής της γραμματείας σχέσεων κοινωνίας και κόμματος), ο αναπληρωτής του κ. Δ. Κανελλόπουλος, ο πολιτικός του σύμβουλος κ. Δ. Σταμάτης, ο πολιτικός αναλυτής κ. Χρ. Λαζαρίδης , ο κ. Α. Γεροντόπουλος, οι κκ. Π. Μπαλτάκος, Θ. Βάρδας, Ι. Μουρμούρας, Γ. Μουρούτης και Διον. Σταμενίτης.
2. Οι «σαμαρικοί»
Στο νέο σχήμα του κ. Σαμαρά υπάρχουν ορισμένα στελέχη που θεωρούνται «σκληροπυρηνικά». Είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να περάσουν στην αντεπίθεση αντιμετωπίζοντας την «ομάδα» της κυρίας Μπακογιάννη προκειμένου να υποστηρίξουν τον κ. Σαμαρά. Πρόκειται κυρίως για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κ. Μαρκόπουλο και τους γραμματείς Αυτοδιοίκησης και Συνδικαλισμού κκ. Β. Μιχαλολιάκο και Ι. Μανώλη, «αντιμητσοτακικούς» εκ πεποιθήσεως. Επίσης εκτός από τους σκληροπυρηνικούς υπάρχουν και πιο μετριοπαθή στελέχη, όπως ο γενικός γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο γραμματέας Προγράμματος κ. Κ. Γκιουλέκας , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Τζαβάρας, κ.ά., αλλά και τομεάρχες της νεότερης γενιάς όπως οι κκ. Χρ. Σταϊκούρας, Ι. Βρούτσης, Γ. Κασαπίδης, Κ. Τζαβάρας , αλλά και πολλοί γραμματείς του κόμματος. Στην ομάδα εντάσσονται και πολλές γυναίκες οι οποίες απαρτίζουν τη σκληρή γραμμή όπως η βουλευτής κυρία Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και πρώην βουλευτές όπως η κυρία Κατερίνα Παπακώστα.
3. Οι «ντορικοί»
Η ήττα της κυρίας Μπακογιάννη άλλαξε τη στάση πολλών βουλευτών και στελεχών που τη στήριξαν. Στον ευρύ κύκλο των συνομιλητών της ανήκουν οι βουλευτές κκ. Κ. Κιλτίδης , Γ. Κοντογιάννης, Σ. Κεδίκογλου , Γρ. Αποστολάκος, Αθ. Γιαννόπουλος και η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου. Επίσης υπάρχουν και βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στη σκληρή ομάδα της κυρίας Μπακογιάννη αλλά δεν έχουν διακόψει επαφές όπως άλλα στελέχη, μεταξύ αυτών οι κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης και Ελ. Αυγενάκης.
4. Οι «καραμανλικοί»
Πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό αλλά και με διάθεση συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά παραμένουν αρκετά στελέχη που τον επισκέπτονται και συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή. Σε αυτήν την ομάδα υπάγονται οι βουλευτές και έμπιστοι συνεργάτες του κκ. Ι. Ανδριανός και Ευ. Αντώναρος, πρώην υπουργοί, όπως ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, αλλά και κορυφαία στελέχη με πρώτο στη λίστα τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.
5. Οι αποκλεισμένοι «πρώην»
Πολλά στελέχη και ειδικά πρώην υπουργοί βλέπουν τους εαυτούς τους στο κομματικό περιθώριο, αφού η νέα ηγεσία δεν επιθυμεί την αξιοποίησή τους και πολύ περισσότερο τη δημόσια παρουσία τους. Μεταξύ αυτών είναι οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης , κ.ά. Επίσης συμπεριλαμβάνονται στελέχη που έχουν τεθεί σε «κομματική καραντίνα» και πολλοί ζητούν όχι μόνο να μη θέσουν ξανά υποψηφιότητα αλλά και τη διαγραφή τους όπως οι κκ. Αρ. Παυλίδης , Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας , Ευ. Μπασιάκος κ.ά.
6. Οι «εντός-εκτός»
Είναι πρόσωπα που αξιοποίησε ο κ. Σαμαράς, αν και στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την κυρία Μπακογιάννη, με την οποία οι σχέσεις τους έχουν χαλαρώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί και νυν τομεάρχες κκ. Κ. Χατζηδάκης και Ν. Δένδιας οι οποίοι δεν έχουν διάθεση αντιπαράθεσης με τη νέα ηγεσία. Σε αυτήν ανήκει και ο τομεάρχης κ. Κυρ. Μητσοτάκης που ακολουθεί αυτόνομη πορεία από αυτήν της αδελφής του κυρίας Μπακογιάννη.
7. Οι «αυτοεξόριστοι»
Στην ομάδα των «αυτοεξόριστων» ανήκουν οι κκ. Ευ.Μεϊμαράκης και Αρ.Σπηλιωτόπουλος οι οποίοι παρατηρούν από απόσταση τις εξελίξεις στη ΝΔ και παρασκηνιακά εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για πολλές επιλογές της νέας ηγεσίας, αν και δεν έχουν λογική «αντάρτικου». Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποιεί ότι η επιλογή να διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο θα διαιωνίσει τις συγκρούσεις. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποστηρίζει ότι ο αρχηγός του κόμματος πρέπει να ασκεί προεδρία θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.