Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«2004», Ζίμενς, ΟΠΑΠ και στη μέση το C4Ι


ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΙΩΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Συχνές επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Ιωάννη Σπανουδάκη, σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, περιλαμβάνονται στα ημερολόγια και στα αρχεία του τέως Mister Siemens.

Ημερολόγιο Χριστοφοράκου:Πάνω και δεξιά. Σπανουδάκης, αριστερά, ΚαρτάληςΗμερολόγιο Χριστοφοράκου:Πάνω και δεξιά. Σπανουδάκης, αριστερά, Καρτάλης..

Οι επαφές αυτές, που φαίνεται να αρχίζουν από το 2003, συνεχίζονται μέχρι και το 2007, ενώ η οικειότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο επιτρέπει στον κ. Σπανουδάκη να ζητάει ακόμα και προσλήψεις δικών του από τη Siemens, όταν έπεσε πλέον η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Σπανουδάκης, στον οποίον η σημερινή κυβέρνηση εμπιστεύθηκε το κρίσιμο πόστο του ΟΠΑΠ, ήταν ο «στρατηγός» της Γιάννας Αγγελοπούλου και κατείχε το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στον «ΑΘΗΝΑ 2004». Την περίοδο που αρχίζουν να καταγράφονται οι επαφές του Μ. Χριστοφοράκου με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του «ΑΘΗΝΑ 2004», εξελίσσεται και το σίριαλ με τον διαγωνισμό για την προμήθεια του C4Ι (σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων).Στη Διυπουργική

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης την περίοδο εκείνη είναι και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των δύο κοινοπραξιών (TRS και SAIC) που διεκδικούσαν τη χρυσή σύμβαση. Η Επιτροπή είχε το ρόλο του αποδέκτη-αξιολογητή των εισηγήσεων της 14μελούς επιτροπής, ενώ το τελικό όργανο που έλαβε την κατακυρωτική απόφαση υπέρ της SAIC, ήταν το ΚΥΣΕΑ. Σ' αυτήν μετείχαν, πλην του Ι. Σπανουδάκη, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιος, ο Κων. Καρτάλης, τότε γενικός γραμματέας Πολιτισμού, ο Σπ. Τραυλός, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και ο Δημ. Ευσταθιάδης, τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Μ' έναν λόγο, η επιτροπή αυτή ήταν το «κλειδί» για τους «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων και η Siemens (που κυριαρχούσε στην κοινοπραξία της SAIC και τελικά ανέλαβε να εκτελέσει έργα αξίας 183 εκατ. ευρώ από τα 255 εκατ. ευρώ της σύμβασης) και το 2003 παίχτηκαν πολλά. Στις 19 Μαΐου 2003, οι SAIC - Siemens - ΔΙΕΚΑΤ κέρδισαν και η σύμβαση υπεγράφη εν μέσω παρασκηνίου, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens για το C4Ι.

Η συμμετοχή του κ. Σπανουδάκη στη Διυπουργική Επιτροπή για το C4Ι και συνάμα οι επαφές του με τον Μ. Χριστοφοράκο κατά τη διάρκεια του 2003 γεννούν το ερώτημα: Αν αυτές οι επαφές επιδιώχθηκαν από τη Siemens, που ήθελε να παρακολουθεί την εξέλιξη του κρίσιμου διαγωνισμού και, ο κ. Σπανουδάκης έμεινε ανεπηρέαστος απ' αυτές, όταν ήρθε η ώρα της απόφασης.

Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρισμένες τουλάχιστον επτά εγγραφές στο όνομα Σπανουδάκης (κλήσεις, προσκλήσεις, υπομνήσεις κ.ά.) στις οποίες τις περισσότερες φορές εμφανίζεται και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη (τότε δημάρχου Αθηναίων).

Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Ιωάννης Σπανουδάκης ορίζεται από τη Siemens ως ένας από τους ομιλητές στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα (International Opinion Leader Coference του Τομέα Δικτύων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής). Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Διονύσης Δενδρινός (υπεύθυνος για το C4Ι) με επιστολή που του απέστειλαν στις 26/2/2004, τον ευχαριστούν, του επισημαίνουν ότι η ανταπόκρισή του αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα από τους διεθνείς ανταποκριτές ξένου Τύπου, του χαρίζουν ένα προηγμένο κινητό τηλέφωνο και εκφράζουν την ελπίδα και άλλων ευκαιριών παρουσίας του...

Και μετά το 2004.

Ομως, οι σχέσεις Χριστοφοράκου - Σπανουδάκη συνεχίζονται και μετά το τέλος της Ολυμπιάδας. Το μαρτυρούν τα βιογραφικά που ο Ι. Σπανουδάκης στέλνει στον Χριστοφοράκο για την πρόσληψη ατόμων που ο ίδιος υποδεικνύει, από τη Siemens. Ο Ι. Σπανουδάκης, ενδεικτικά αναφέρουμε, έχει στείλει βιογραφικά τριών ατόμων από τις 26/10/2004 μέχρι τις 8/6/2005, για τα οποία επιδεικνύεται ενδιαφέρον. Ο Χριστοφοράκος χρεώνει στελέχη της Siemens με το καθήκον να κάνουν συνεντεύξεις στα άτομα που του στέλνει ο Ι. Σπανουδάκης, ενώ στο ημερολόγιο και του 2007 ο τελευταίος περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που φροντίζει ο ισχυρός της Siemens να προσκαλεί.

Και ο Καρτάλης
Πάντως και άλλο ένα μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για το C4Ι, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καρτάλης, εμφανίζεται ως εγγραφή στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου στις 16 Ιουλίου 2003, ημερομηνία κατά την οποία αναγράφεται και το όνομα Γείτονας.
Το τι σημαίνουν όλες αυτές οι επαφές την περίοδο εκείνη, το γνωρίζουν μόνον οι ίδιοι και ο Χριστοφοράκος, που πάσχιζε για υψηλές επαφές.
Ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens, Ράινχαρντ Ζίκατσεκ στις απολογίες του ισχυρίζεται ότι για να ανατεθεί το έργο του C4Ι στη Siemens και στην κοινοπραξία, ο Χριστοφοράκος είπε ότι έπρεπε να πληρώσει τέσσερα υπουργεία (Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού - Αθλητισμού και ένα τέταρτο). Η Siemens, λέει, έπρεπε να εξασφαλίσει, σε συνάρτηση με το έργο αυτό, δέκα εκατ. ευρώ από εικονικές συμβάσεις συμβούλων για να πληρωθούν στα υπουργεία. *

Πολύς κόσμος βομβάρδιζε με βιογραφικά τον «Μάκη»...

ΩΣ ΔΕΚΟ αντιμετώπιζαν τη Siemens πολιτικοί, ισχυρές οικογένειες, υπουργοί, αλλά και παντοδύναμοι μάνατζερ του Δημοσίου, γι' αυτό και κατέκλυζαν τον Μιχάλη Χριστοφοράκο με αιτήματα για διορισμούς δικών τους ανθρώπων.
Ο παντοδύναμος, τότε, άνδρας της Siemens είχε δώσει εντολή να καταχωρίζονται επιμελώς και αυτά τα αιτήματα των VIP για διορισμούς, λειτουργώντας ως τυπικός Γερμανός διαχειριστής των συμφερόντων της πολυεθνικής.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον Μ. Χριστοφοράκο (προμηθευτή) προσέτρεξε με αίτημα πρόσληψης ακόμη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμης! Στο αρχείο Χριστοφοράκου είναι καταχωρισμένο το βιογραφικό του Γ.Α. που ο Π. Βουρλούμης του στέλνει στις 24-3-2005 με fax από τον ΟΤΕ. Ανάλογα αιτήματα για προσλήψεις δικών του στη Siemens έχει αποστείλει και ο Τ. Αράπογλου, ο πρώην διοικητής της Εθνικής που ανήκει στον στενό κύκλο των φίλων του Μ. Χριστοφοράκου. Δεκάδες βιογραφικά με το αίτημα της πρόσληψης ατόμων στη Siemens έχουν αποσταλεί στον Μ. Χριστοφοράκο από το γραφείο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκη. Ολα διά χειρός Σάκη Κυπραίου. Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκος Μητσοτάκης κατακλύζουν το γραφείο Χριστοφοράκου με ανάλογα αιτήματα, ενώ γερά στο ίδιο χορό έχουν μπει ο σύζυγός της τέως υπουργού Ισίδωρος Κούβελος αλλά και η τέως σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόβσκι. Ανίψια, βαφτιστήρια, φίλοι, ψηφοφόφοι σπρώχνονται προς τη Siemens. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει ο Ισ. Κούβελος για την ανιψιά του προς τον αγαπητό Μιχάλη. Της είπαν κάποιοι από τη Siemens, γράφει, 21/5/2005 «ότι θα έπρεπε να συστήνεται, από κάποιο πολιτικό γραφείο, θα πρέπει να την συστήσει πολιτικός». Από τα αρχεία της Siemens καταγράφουμε ενδεικτικά κάποια από τα αιτήματα για προσλήψεις που απέστειλαν πολιτικά πρόσωπα.
**Στις 2/6/2004 ο Τάσος Μαντέλης στέλνει βιογραφικό, το οποίο προωθείται για αξιολόγηση από το στέλεχος της Siemens, τον κ. Ruiz.
**Στις 20/1/2006 από το γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννη αποστέλλεται στο γραφείο Χριστοφοράκου το βιογραφικό του Δ.Α., που έχει θητεία και ως νομάρχης, ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας της ΟΚΕ Εσωτερικών.
**Στις 6/5/2005 αίτημα για την πρόσληψη της Μ.-Α.Λ. από τον Χριστοφοράκο αποστέλλεται με κάθε επισημότητα από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα. Ο υπουργός γράφει: «Μιχάλη, πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να την δεις».
* Και αφού όλοι τελικά ήξεραν τον «Μάκη» (Μιχάλη Χριστοφοράκο), δεν θα έχανε τον δρόμο ο Δημήτρης Νέγρης, πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. και σήμερα κατηγορούμενος της υπόθεσης του σκανδάλου Siemens, εξαιτίας της εμπλοκής του με λογαριασμούς του Ηλία Γεωργίου. Από το ημερολόγιο Χριστοφοράκου προκύπτει ότι ο Δ. Νέγρης διατηρεί διαχρονικά σχέσεις με τη Siemens.
* Στις 17/2/2000, σημείωση στο όνομα Νέγρης τον εμφανίζει να καλεί τον Χριστοφοράκο από το ιδιαίτερο γραφείο Εβερτ. Ο ίδιος με fax που αποστέλλει και καταχωρίζεται στις 4/3/2003 στο αρχείο Χριστοφοράκου, ζητεί απο τον Mister Siemens «προσφορά για τηλεφωνικό κέντρο Αρη Σπηλιωτόπουλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.