LIVE ΤΙΜΕΣ ΝΙΚΕΛΙΟΥ ΣΕ USD ( $ )


Γλέζος: «Χρεοκοπία του ΙΓΜΕ σημαίνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας»

glezos 9 0

Πραγματοποιήθηκε, στις 6 Απριλίου 2017, από το Συνδικάτο Εργαζόμενων Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών η ημερίδα με αντικείμενο «Το ρόλο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην Αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας με βάση τις νέες εξελίξεις». Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της ημερίδας αποτέλεσε η προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Μανώλη Γλέζου, συμπυκνώνοντας την παρέμβασή του στη φράση «Χρεοκοπία του ΙΓΜΕ σημαίνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών, παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, τόσο τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που υλοποίησε το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στα έργα του ΕΣΠΑ, όσο κυρίως ο σχεδιασμός των έργων που έχουν δρομολογηθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2023 (Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Υπόγεια Ύδατα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα), των οποίων όμως καθυστερεί η έναρξη χρηματοδότησής τους. Παράλληλα αναδείχθηκαν τα εμπόδια που υφίστανται και εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του Ινστιτούτου, με βασικότερα τη πολύ σημαντική μείωση του προσωπικού (άνω του 70% την τελευταία δεκαετία) και τις σωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της Διοίκησης του Ινστιτούτου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις και χαιρετισμούς εκπροσώπων τους, υποστηρίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του ΙΓΜΕ, τα Κόμματα της Βουλής, η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Συλλογικοί Φορείς, με τη μαζική συμμετοχή των νυν και πρώην εργαζόμενων του Ινστιτούτου.
Στο τέλος της Ημερίδας εγκρίθηκε το ψήφισμα που επισυνάπτεται, με το οποίο καλείται η Κυβέρνηση να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ ως δημόσιου φορέα βασικής και εφαρμοσμένης γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας.

Ψήφισμα Ημερίδας Συνδικάτου ΙΓΜΕ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, 6-4-2017
1. Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην Ημερίδα αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη και αδιάλειπτη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας από το 1952 ως ΙΓΕΥ έως και στις μέρες μας, τόσο με τη γνώση που αποκτήθηκε για τη γεωλογική δομή και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όσο και με τις δράσεις του στους ευρύτερους γεωεπιστημονικούς τομείς.
2. Μετά το αποτυχημένο πείραμα της μετάλλαξης του ΙΓΜΕ σε ΕΚΒΑΑ και τους επίμονους και μαζικούς αγώνες των εργαζόμενων επανιδρύθηκε το ΙΓΜΕ ως αυτοτελές Ινστιτούτο με στόχο την γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας. Το ελπιδοφόρο αυτό γεγονός της επανίδρυσης του Ινστιτούτου, με ιδιαίτερη πλέον ανησυχία διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τους στόχους του, αλλά, μετά την παραίτηση της Διοίκησής του την προηγούμενη βδομάδα, οδηγείται σε λειτουργική παραλυσία και οικονομική ασφυξία μετά το μπλοκάρισμα όλων των τραπεζικών του λογαριασμών.
3. Εκτιμώντας ως απολύτως αναγκαία, όχι απλώς τη συνέχιση της λειτουργίας, αλλά την ουσιαστική αναβάθμισή του ΙΓΜΕ προκειμένου να μπορεί να επιτελεί, όχι μόνο το ερευνητικό του έργο, αλλά και το ρόλο του έγκυρου σύμβουλου της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό:
  • Η άμεση αντιμετώπιση του θέματος της Διοίκησης του Ινστιτούτου που οδήγησε στη λειτουργική παραλυσία του Ινστιτούτου.
  • Η κάλυψη όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων του με την εκταμίευση του τακτικού του προϋπολογισμού αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης του για την αποδέσμευση των λογαριασμών του
  • Οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, που έχει εγκρίνει και εισηγηθεί η Διοίκηση του Ινστιτούτου.
  • Η έγκριση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξακολουθεί να εκκρεμεί (Υπόγεια Ύδατα, Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα).
  • Η διευθέτηση των εργασιακών ρυθμίσεων μέσω της διαδικασίας του ΟΜΕΔ που στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση.
4. Εκτιμώντας ότι θα είναι βαριές οι ευθύνες όλων όσων αφήσουν να χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τόσα χρόνια στο ΙΓΜΕ πληρωμένη από το υστέρημα του ελληνικού λαού, καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ ως δημόσιου φορέα βασικής και εφαρμοσμένης γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας. Καλούμε και όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός Χρυσής Αυγής) να αναβαθμίσουν κοινοβουλευτικά το θέμα πιέζοντας την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση.
5. Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε να σταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλευρό των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, στον αγώνα τους για τη σωτηρία του Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.