Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Καλάβρυτα, ήταν σαν σήμερα, κύριε πρώην υπουργέ του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν 13 Δεκέμβρη 1943.Σήμερα συμπληρώνονται 73 χρόνια. Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Καλάβρυτα.
του Νίκου Μπογιόπουλου
Τα ανθρωποειδή του ναζισμού συγκεντρώνουν όλους τους...
άνδρες άνω των 14 έως και 65 χρονών στην πλατεία. Τους οδηγούν σε ένα μικρό λόγο έξω από την πόλη. Γύρω – γύρω στήνουν πολυβόλα. Ταυτόχρονα δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες μαζί με τμήματα του γερμανικού στρατού λεηλατούν την πόλη.

Στις 2.34, το μεσημέρι, ξεκινά το μακελειό. Τα πυροβόλα θερίζουν τον άμαχο πληθυσμό. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 750. Οι δολοφόνοι φεύγοντας ολοκληρώνουν το έργο τους.  Πυρπολούν την ηρωική κωμόπολη. Μαζί και το σχολείο στο οποίο έχουν κλειδώσει τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες.
Το Ολοκαύτωμα ολοκληρώνεται.  

Η «επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκινά στις 4 Δεκέμβρη 1943. Οι δυνάμεις των Γερμανών που πήραν μέρος ξεκίνησαν από την Πάτρα, το Αίγιο, την Τρίπολη, τον Πύργο Ηλείας και από την περιοχή της Κορινθίας. Στο πέρασμά τους σκορπούν το θάνατο.

Στόχος να ανακοπεί η δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ καθώς σύμφωνα με τις γερμανικές εκθέσεις «ολόκληρη η Πελοπόννησος πρέπει να θεωρείται σήμερα συμμορίτικη περιοχή (…)».

Τα Καλάβρυτα, ειδικά, πρέπει να αφανιστούν. Αιτία: Οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής έχουν υπολογίσει πως στην ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων βρίσκονταν περί τις 5.000 αντάρτες, η ισχυρότερη δηλαδή αντάρτικη δύναμη σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Τα αντίποινα είναι φωτιά. Κτηνωδία. Ερήμωση. Κάθε χωριό της περιοχής των Καλαβρύτων απ' όπου περνούν ζει την θηριωδία. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ανεξακρίβωτος. Σύμφωνα με τις πηγές οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000. Αναφορές, όπως αυτή του Δοξιάδη, μιλούν ακόμα και για 1.436 νεκρούς…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.