Η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού που θα συνάψει η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 9 Ιανουαρίου και εν συνεχεία στην έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Ιανουαρίου.
Σε περίπου 40 ευρώ/ MWh υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί το νέο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα προσφέρει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για να ρυθμιστούν τα προβλήματα της μεταλλουργίας και να αποφευχθεί το «λουκέτο».
Η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού που θα συνάψει η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 9 Ιανουαρίου προκειμένου και εν συνεχεία να συζητηθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία η συνέλευση θα επαναληφθεί στις 24 Ιανουαρίου.
Η νέα σύμβαση θα κινείται στα πρότυπα της συμφωνίας με την Αλουμίνιο της Ελλάδος, με εκπτώσεις όγκου αλλά και διαφοροποιημένα κάποια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η προκαταβολή την οποία είναι βέβαιο ότι δεν έχει για να δώσει η ΛΑΡΚΟ.
Ας σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ εκτιμάται ότι χρωστά στη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ, που αυξάνονται με ρυθμό 5 εκατ ευρώ κάθε μήνα.
Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται αντιμέτωπη με το «λουκέτο» εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς για να επιβιώσει απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία μόνο ένας ιδιώτης επενδυτής θα μπορούσε να καταβάλει.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο από την ΛΑΡΚΟ, παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ που της χορηγήθηκαν τα έτη 2008-2011, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την προβληματική επιχείρηση.
worldenergynews.gr