Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΝΤ-Σόϊμπλε : «Μειώστε τις συντάξεις» – Α.Τσίπρας «Όχι σε όλα»

dec74df601975d0ac85f01d14b968f23
ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρή στάση κρατά η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στις συνδυασμένες προσπάθειες από τον «σκληρό κύκλο» των Βρυξελλών προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε και του ΔΝΤ οι οποίοι ζητούν μείωση συντάξεων και επιπρόσθετα  μέτρα λιτότητας.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά τα σενάρια είναι ένα ορθό κοφτό «Όχι» κόβοντας την όρεξη σε όσους ορέγονται νέες περικοπές και μέτρα. Αυτές είναι οι πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχοντας την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ίδια αρνητική απάντηση υπάρχει και στην νέα «έμπνευση» του Β.Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία οι δανειστές θα απαιτήσουν από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016, εξαιτίας των παροχών στους συνταξιούχους,  τότε αυτομάτως θα μπει κόφτης στις συντάξεις.

Έτσι οι πληροφορίες λένε ότι ένας «σκληρός κύκλος» υπουργών Οικονομικών της €ζώνης  ζητούν να υπάρξει ρητή και σαφής αναφορά μέσα στην επιστολή που ανέμεναν να συντάξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ισοδύναμα μέτρα.
Πρόκειται για λογική… αντιποίνων, αφού έχουν ευθέως δηλώσει ότι θεωρούν μονομερείς τις παροχές στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι «σκληροί» του Eurogroup απαιτούν μειώσεις σε συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θεωρώντας ότι εάν δημιουργηθούν αποκλίσεις αυτές θα είναι εξαιτίας του  μη προγραμματισμένου «μποναμά».
Στο μεταξύ το ΔΝΤ συνεχίζει την άκαρπη πολιτική του εμμένοντας στις προτάσεις που είχε κάνει ο Πολ Τόμσεν μέσω του blog του ΔΝΤ, προτάσεις που είχαν προκαλέσει την οργή του Ε.Τσακαλώτου ο οποίος σύστησε σε έντονο τρόπο  στους απεσταλμένους του Ταμείου στην Αθήνα να μην κάνουν «διαπραγματεύσεις μέσω των blog»
Πιο συγκεκριμένα  το Ταμείο και απατώντας σε ερωτήσεις επέμεινε στη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων, ότι δηλαδή είχε πει ο Π.Τόσμεν και αυτό παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι απόψεις του.
Ακόμη, έκανε αναφορά στη χαμηλή εισπραξιμότητα των φόρων.
Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, αντέστρεψε το επιχείρημα της Αθήνας, αναφέροντας ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ χαμηλό το αποτέλεσμα είναι οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
Ακόμη, το Ταμείο απάντησε  και στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι δεν διευρύνθηκε η φορολογική βάση.
Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απατώντας σε σχετική ερώτηση είπε:
«Αν και παρότι οι κοινωνικές παροχές είναι πράγματι υψηλότερες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα από τα βασικά σημεία του blog μας ήταν ότι η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα να μεταρρυθμίσει τα δημόσια οικονομικά της, ώστε να είναι ικανή να ενισχύσει τέτοιες δαπάνες.
Οι γενναιόδωρες φορολογικές εξαιρέσεις και οι πολύ υψηλές συντάξεις «σακατεύουν» τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα για τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες και έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Το να υποδηλώνεις ότι οι υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο δικαιολογημένες γιατί οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές είναι τόσο χαμηλές, χάνει εντελώς το νόημα: οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς ακριβώς επειδή οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.