Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Όλες οι αλλαγές στις νέες συντάξεις – Δείτε πως θα υπολογίζονται (πίνακας)

syntaxeis_17
Οι νέες συντάξεις – με αίτηση από  13/5/2016 και μετά – θα αποτελούνται από δυο μέρη, την Εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη καθορίστηκε στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και άνω, ενώ όσοι έχουν από 15 έως 19 έτη θα παίρνουν την εθνική με μείωση 2% κατ’ έτος. Στη μειωμένη σύνταξη τα ποσά της εθνικής είτε 384 ευρώ είτε 345 ευρώ μειώνονται 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. Η μείωση δεν θα υπερβαίνει το 30%. Το νέο στοιχείο είναι ότι η εθνική σύνταξη θα υπολογίζεται με έτη, μήνες και ημέρες για όσους δεν συμπληρώνουν τα 20 ΄την ασφάλισης. Η ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει με συντελεστές επί του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντελεστές είναι από 11,55% με 15 έτη ως 46,80% με 40 έτη. 

syntaxies
Προσωπική διαφορά: Αν η διαφορά της νέας σύνταξης με τη σύνταξη που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το παλιό τρόπο υπολογισμού είναι μέχρι 19,99% για το 2016, τότε καταβάλλεται η νέα σύνταξη με μείωση 19,99%. Αν όμως η διαφορά είναι 20% και άνω, τότε καταβάλλεται η νέα σύνταξη υπολογισμένη στο ήμισυ της διαφοράς αυτής. Δηλαδή θα έχει μείωση 10%.
Υπολογισμός συντάξιμων αποδοχών: Ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002 και μετά για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές., για κάθε έτος, συμπεριλαμβανομένων και Δώρων εορτών. Αν υπάρχει ανεργία, λαμβάνονται υπόψη αποδοχές και τα έτη που ο ασφαλισμένος είχε απασχόληση. Ο μέσος όρος για έναν ασφαλισμένο με 10 χρόνια ασφάλισης από το 2002 ως το 2016 θα βγει διαιρώντας τις αποδοχές 10 ετών με τα αντίστοιχα 10/10.
Οι αποδοχές θα αναπροσαρμόζονται κατ΄ετος με τους δείκτες αναπροσαρμογής μισθών για το σύνολο της οικονομίας που θα καθοριστούν, για κάθε χρόνο από το 2002 και μετά από την Στατιστική Αρχή. Οι δείκτες αυτοί σημαίνουν ότι ένας εργαζόμενος είχε σταθερές αποδοχές όλα τα έτη, ο μέσο όρος θα βγει με τους δείκτες αύξηση ή μείωση μισθών κάθε έτους που θα βγάλει η Στατιστική Αρχή.  Μπορεί επομένως να έχει αποδοχές 1.000 ευρώ σταθερά από το 2002 ως το 2016, αλλά ο μέσος όρος να είναι 800 ή 1.100 ανάλογα με της εξέλιξη των μισθών σε όλ την οικονομία. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετες μειώσεις συντάξεων και σε οριακές περιπτώσεις σε βελτιώσεις. Ο δείκτης αναπροσαρμογής μισθών όμως δεν περιλαμβάνεται στις εγκυκλίους και θα καθοριστεί σε νέα.
Συντάξεις χηρείας: Οι επιζώντες σύζυγοι και τέκνα που καθίστανται δικαιούχοι σύναξης χηρείας από 13/5/2016 και μετά θα πρέπει να έχουν κλείσει το 55ο έτος και θα λάβουν το 50% της σύνταξης του θανόντος. Εάν μετά από τρία χρόνια ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, πληρώνεται το 25%. Εάν είναι κάτω των 55, τότε παίρνει το 50% για μια τριετία και στα 55 διακόπτεται για να ξαναδοθεί στο 67ο έτος. Εάν τότε παίρνει και δική του σύνταξη, η σύνταξη χηρείας θα είναι στο 25%. Αν υπάρχουν παιδεία ανήλικα ή που σπουδάζουν, τ΄’τότε το αρχικό ποσό της σύνταξης του θανόντος επιμερίζεται σε ένα ή περισσότερα τέκνα μέχρι να κλείσουν τα 18 ή τα 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.