Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σπρώχνουν οι Γερμανοί σε εκλογές και ποντάρουν στον Μητσοτάκη, που είναι πρόθυμος να τους κάνει όλα τα θελήματα

Tsipras-2016-620x450

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Σπρώχνουν οι Γερμανοί σε εκλογές και ποντάρουν στον Μητσοτάκη, που είναι πρόθυμος να τους κάνει όλα τα θελήματα
  • Επειδή δεν υπέκυψε στο τελεσίγραφο για νέα επώδυνα μέτρα, που θα εξοντώσουν τους Έλληνες
  • Ποιος ο ρόλος του Τσακαλώτου
  • Οι εκβιασμοί του Βερολίνου συσπείρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν πλεονάσματα 3,5%
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σχέδιο ανατροπής» της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα που εξυφαίνει το Βερολίνο από κοινού με την ακραία πτέρυγα των δανειστών, με «ένθερμο συμπαραστάτη» τους στην Αθήνα τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Σχέδιο που –ως φαίνεται– κατέστρωνε εδώ και πολύ καιρό και είχε στα συρτάρια του ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν μπόρεσε ποτέ να χωνέψει το ότι κατ’ επανάληψη τα τελευταία δύο χρόνια ο έλληνας πρωθυπουργός, ο μόνος στο διάστημα της οικονομικής κρίσης, τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντί του και απέναντι στην κραταιά Γερμανία. Στο παιχνίδι μετέχει ενεργά και η Άνγκ. Μέρκελ, όπως φάνηκε καθαρά από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον κ. Τσίπρα και τις απόψεις που εξέφρασε σε κρίσιμα ζητήματα κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αφορμή για να βγουν τα «σκοτεινά σχέδια» από το συρτάρι και να τεθούν επί τάπητος αποτέλεσαν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττο­νται περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Με προφανή τον στόχο να εξωθήσουν την κυβέρνηση σε νέες εκλογές και να φέρουν στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία. Από τη μια, αρνούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας και, από την άλλη, απαιτούν με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων μετά το 2018. Πηγαίνουν από καθυστέρηση σε καθυστέρηση το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προχωρούν σε ημίμετρα για το χρέος, που δεν λύνουν φυσικά το πρόβλημα, και με την πρώτη ευκαιρία τα ανακαλούν («παγώνουν») για να… συνετίσουν την απείθαρχη Ελλάδα. Με άμεση συνέπεια να αναβάλλεται εκ νέου η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εδώ και αρκετούς μήνες έχει θέσει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενώ η πολυπόθητη έξοδος της χώρας μας στις αγορές για την άντληση φτηνού χρήματος παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.
Την ίδια στιγμή, Βερολίνο και ΔΝΤ, σε αγαστή συνεργασία, απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια (μέχρι το 2028), κάτι που κατά γενική ομολογία είναι αδύνατο και ανέφικτο. Επίσης, επιμένουν σε επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, με αύξηση του ποσοστού ή και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά. Το μήνυμα που στέλνουν είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: Εμείς κυβερνάμε, εμείς αποφασίζουμε! Η ανοιχτή στήριξη που εκδηλώθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο (Φρ. Ολάντ, Μ. Σαπέν, Π. Μοσκοβισί κ.ά.), δεν στάθηκε ικανή να διαπεράσει το… τείχος του Βερολίνου και να κάμψει την αδιαλλαξία του Β. Σόιμπλε.
Όλα στον αέρα
Πλέον, όλα τα σημαντικά ζητήματα είναι ανοιχτά, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον αέρα και ο δρόμος προς τις κάλπες δείχνει να είναι μονόδρομος για τον Αλ. Τσίπρα αν δεν θέλει να υποκύψει στους εκβιασμούς του Βερολίνου. «Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας». Το χαρακτηριστικό αυτό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωσή του μετά τις πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών στις εξαγγελίες: «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν πού θα δώσουμε τα πλεονάσματα». Ταυτόχρονα, μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες», που έχουν παραδεχθεί πως έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αναφερόμενος προφανώς στο ΔΝΤ.
Ο εκβιασμός του Βερολίνου προσφέρει ένα ανέλπιστο δώρο στον πρωθυπουργό, καθώς συσπειρώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν μέτρα για πλεόνασμα 3,5%. Ανάλογο είναι το κλίμα και στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με ορισμένους βουλευτές να δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν τις έδρες τους και να μην ψηφίσουν τα πλεονάσματα.
Ωμή η Μέρκελ!
Σκληρή και άτεγκτη όσο ποτέ άλλοτε ήταν η Άνγκ. Μέρκελ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Βερολίνο. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, που ήταν ένας από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και η Ελλάδα θα μείνει από χρηματοδότηση. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Πρώτα τόνισε στον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να εξαγγέλλονται μέτρα στην Αθήνα χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί και να έχουν δώσει την έγκρισή τους οι «θεσμοί» – ευθεία αιχμή για τις πρόσφατες εξαγγελίες. Και στη συνέχεια συνέστησε να μην επιτίθεται η κυβέρνηση και να μη στοχοποιεί τον Β. Σόιμπλε.
Κατόπιν αυτών, δεν μένει καμία αμφιβολία ότι Μέρκελ και Σόιμπλε κινούνται στην ίδια γραμμή, προασπίζονται τα ίδια συμφέροντα και συμπλέουν στο «σχέδιο ανατροπής» του Αλ. Τσίπρα. Πολιτικοί αναλυτές αναζητούν και πολιτικά κίνητρα πίσω από τη στάση τους έναντι της Ελλάδας. Δεν αποκλείουν να θέλουν με την ανατροπή της κυβέρνησης και τον ερχομό του Κυρ. Μητσοτάκη να διαμορφωθεί ένα σκηνικό στην Ευρώπη με την ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας από τα δεξιά – κεντροδεξιά κόμματα. Υπολογίζοντας και σε μια νίκη του Φρ. Φιγιόν στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη.
Ένα ακόμη στοιχείο ενδεικτικό των προθέσεων της Γερμανίας είναι και το ότι η Άνγκ. Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκρατήσει εντός των ελληνικών συνόρων όσο περισσότερα κύματα προσφύγων και για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν. Με το… επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν αντέχει να υποδεχθεί άλλους μετανάστες!
«Πέμπτη φάλαγγα» των δανειστών ο Μητσοτάκης!
Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο Αλ. Τσίπρας στην κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί –«Εφιάλτης», «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών»– για τον Κυρ. Μητσοτάκη πιστοποιούν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλώς, έχει πειστεί, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέχει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στα «σχέδια ανατροπής» της κυβέρνησης. Και, δεύτερον, ότι αυτός ακριβώς θα είναι ο κεντρικός άξονας της προεκλογικής ρητορικής του. Θα επιδιώξει να ταυτίσει στη συνείδηση των πολιτών τον κ. Μητσοτάκη με την πλέον ακραία πτέρυγα των δανειστών. «Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση, ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.
Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει πρωθυπουργός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσθεώρητα προβλήματα, που πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τα αντιμετωπίσει. «Το τέλος της Νέας Δημοκρατίας θα σημάνει με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία», υπογραμμίζουν, με την έννοια ότι θα μπει σε βαθιά στενωπό, χωρίς διέξοδο. Καθότι εκτός από τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών, θα βρεθεί από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης αντιμέτωπος και με την οργή της κοινωνίας, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Ο ρόλος του Τσακαλώτου
Ερωτήματα διατυπώνονται από πολλές πλευρές της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση που τηρεί την τελευταία αυτή, κρίσιμη περίοδο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, μη θέλοντας να μπει σε «πόλεμο» με τους δανειστές, και ειδικότερα με το Βερολίνο. Πληροφορίες, μάλιστα, τον θέλουν να έχει αποδεχθεί από τον περασμένο Μάρτιο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Το κλίμα καχυποψίας που έχει δημιουργηθεί εντείνουν ορισμένες δηλώσεις του, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ το ΔΝΤ συνέχιζε να εκβιάζει με ωμό τρόπο για νέα επώδυνα μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε «προδομένος» από το Ταμείο! Ένα 24ωρο αργότερα, σε νεότερες δηλώσεις του για το ζήτημα της αξιολόγησης, επισήμανε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να «βάλουν νερό στο κρασί τους», προκειμένου να καταλήξουν σε έναν «έντιμο συμβιβασμό». Και αυτό τη στιγμή που οι δανειστές, με «μπροστάρη» τον Β. Σόιμπλε, ενέτειναν τους εκβιασμούς τους και κάθε άλλο παρά έδειχναν διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Επίσης, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο το «Spiegel» αποκάλυπτε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με γερμανούς βουλευτές ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε έμμεσα συγγνώμη για την εξαγγελία του έκτακτου βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είπε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ενημερώσει νωρίτερα τους «θεσμούς» για τις εξαγγελίες αυτές, ενώ έκανε λόγο και για «επικοινωνιακό λάθος». Ο ίδιος διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα, αλλά οι διαβεβαιώσεις του χάθηκαν μέσα στο κλίμα καχυποψίας που υπάρχει για το πρόσωπό του.
………………………………
Με την απόφασή τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, σπρώχνοντας σε νέες εκλογές, οι δανειστές, για την ακρίβεια οι Γερμανοί, ετοιμάζονται να βάλουν τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες, με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο αποκλείεται να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα περιέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και ενδεχομένως σε νέες εκλογές. Κάτι που θα εντείνει περαιτέρω το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και κατ’ επέκταση για τη χώρα.
Οι κρίσιμες αποφάσεις θα πάνε πολύ πίσω, η προσπάθεια ανάκαμψης θα πέσει σε τέλμα και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Με κίνδυνο η επόμενη κυβέρνηση, όποτε σχηματιστεί, να παραλάβει «κομμάτια και θρύψαλα» και να χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή σε πολλά θέματα. Η δε προοπτική για έξοδο από την κρίση θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Κάτι που, ως φαίνεται, δεν ανησυχεί τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν απλώς και μόνο να επιβάλουν την πολιτική τους στη χώρα μας, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που έχει για τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.