Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πώς ο Α.Τσίπρας «στρίμωξε» την αντιπολίτευση με την ονομαστική ψηφοφορία για ΦΠΑ νησιών και 13η σύνταξη

tsipras_programmatikes1
ΚΙΝΗΣΗ «ΜΑΤ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Mε μία κίνηση «ματ» ο Α.Τσίπρας αναγκάζει την αντιπολίτευση να εκτεθεί είτε στα μάτια των δανειστών είτε στα μάτια του ελληνικού λαού αναγκάζοντάς την να ψηφίσει ή να καταψηφίσει σε ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή το «βοήθημα», και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λίγο πριν πάει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Α.Μέρκελ
Εκεί θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα «διάσωσης».
Όλα όμως παίζονται στην ονομαστική ψηφοφορία.
Η αντιπολίτευση αν ψηφίσει τότε θα είναι υποχρεωμένη να «λουφάξει» και ακόμα και να στηρίξει την κυβέρνηση σε μια σύγκρουση με τους δανειστές και το Βερολίνο. Θα εκτεθεί στους δανειστές ότι τελικά ούτε και αυτή θα μπορέσει να περάσει τους παραλογισμούς που ζητάνε επί μονίμου βάσεως και ο Α.Τσίπρας την Παρασκευήστο Βερολίνο θα μεταβεί με την «πλάτη» του καλυμμένη.
Εάν καταψηφίσει «ουαί κι αλίμονο» αυτό τότε αυτόματα θα σημαίνει ότι γυρίζει την πλάτη στους κατοίκους του Α.Αιγαίου και στους συνταξιούχους που περιμένουν πως και πως  να κάνουν κάπως… Χριστούγεννα ενώ την ίδια στιγμή θα ταυτιστούν στα μάτια του ελληνικού λαού με τους δανειστές. Θα έχουν επιλέξει «όχθη» και θα είναι αυτή των συμφερόντων των δανειστών!
Μπορεί να μην είναι πολύ μετά από ότι έχει γίνει 6 ολόκληρα χρόνια, αλλά ακόμα και αυτό φαντάζει σαν «μάνα εξ’ουρανού» διότι κανείς απλούστατα δεν το είχε προϋπολογίσει.
Τι θα τους πει σε μια προεκλογική περίοδο η αντιπολίτευση όλων αυτων: «Δεν τα ψήφισα για το καλό σας»;
Την Παρασκευή πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου και μόνο ώστε να μην καθορίζει τις αποφάσεις για την Ελλάδα με την ιδιότητα του χρηματοδότη.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά: «Εφόσον το ΔΝΤ δεν βοηθάει στο ζήτημα του χρέους, ε, τότε δεν το χρειαζόμαστε».
Η απόφαση πάντως των θεσμών να ξαναδούν το θέμα του χρέους, παρότι υπήρξε σχετική απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη θετική στάση και τη συμμαχία με την Κομισιόν, τον ESM και πιθανόν παρασκηνιακά με την ΕΚΤ.
Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε θέμα τήρησης των συμφωνιών και των υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, δεν ήταν κάτι που είχε υπολογίσει εξ αρχής το Μαξίμου.
Αλλά η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν θα υποχωρήσει και θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές, παρά να δεχθεί ότι δεν θα κάνει την παροχή στους συνταξιούχους και δεν θα αναβάλλει την αύξηση του ΦΠΑ τους νησιώτες.
Το ερώτημα είναι μετά τις εκλογές τι; Η αντιπολίτευση που πιθανότατα θα έχει γίνει κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη στα μάτια των πολιτών. Ούτε ανοχή θα έχει και θα την περιμένουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στην «γωνία».
Το γνωρίζουν αυτό στο Βερολίνο. Μια νέα ελληνική κρίση δεν θα είναι καθόλου καλή ούτε για την Α.Μέρκελ καθώς οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έρχονται και δεν είναι καθόλου ευοίωνες για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.