Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, συμπεριφέρονται οι δανειστές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων πιέζουν για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ήδη έχουν ανέβει στα 67 έτη, με νόμο από το 2012. Τι κρύβει, λοιπόν, η εμμονή των δανειστών;

 
Προφανώς η συζήτηση δεν γίνεται για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 68 ή παραπάνω έτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν είτε στα 62 έτη με μειωμένη σύνταξη είτε επειδή συμπληρώνουν 37- 40 έτη εργασίας, δηλαδή άνθρωποι που "κολλάνε" ένσημα από τα 18 τους. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ΔΕΝ καλύπτονται από το νόμο 4093 του 2012, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.
Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Περίπου το 40% των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι! Στην πραγματικότητα αν περάσει των δανειστών, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα "φορτωθούν" άλλα 5 έτη στην πλάτη τους, χωρίς να υπολογίσει, δε, κανείς τις μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις τους, όντας ενεργοποιημένοι ήδη οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης.
Τι προσδοκούν οι δανειστές από μια τέτοια ανατροπή; Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ. ευρώ, στη διετία το "κέρδος" του συστήματος θα έχει ανέβει στα 600 εκατ. ευρώ και στην τριετία στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας, το "κέρδος" για το σύστημα θα έχει φτάσει στα περίπου 1,2 δισ ευρώ κι αυτό φυσικά είναι ένα καλό... κίνητρο για τους δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.