Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε καθεστώς ειδικής εκαθαρρισης η ΕΛΒΟ

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΔεκτή έκανε το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την αίτηση εδικής εκκαθάρισης του ελληνικού δημοσίου για την ΕΛΒΟ, οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία "Ernst & Young", την οποία είχε προτείνει το ελληνικό δημόσιο.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μία μόλις ημέρα πριν την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2013 από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εστάλησαν οι ελληνικές απαντήσεις- διευκρινήσεις για το πιο «φλέγον» από τα προαπαιτούμενα, αυτό της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων – ΕΑΣ. Αυτό προκύπτει από την αναλυτική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης στην οποία καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης για κάθε μία από τις αμυντικές βιομηχανίες (μαζί με την ΛΑΡΚΟ αλλά και την ΕΛΒΟ- Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). 

Οπως μετέδιδε το capital.gr στις 14/1/2014, το επίσημο κείμενο της συμφωνίας με την ΕΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην ΛΑΡΚΟ έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν στην «κακή» εταιρεία οι εργαζόμενοι και όχι στις μονάδες που θα οδεύουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης αποφασίστηκε η πλήρης απορρόφηση από το υπουργείο Άμυνας της ΕΛΒΟ, ενώ υπάρχουν αναλυτικοί όροι για να μην ρευστοποιηθούν τα ΕΑΣ.


Ειδικότερα για την ΕΛΒΟ, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2013 την απόφασή τους να τεθεί υπό "ειδική εκκαθάριση" με στόχο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση των υφιστάμενων συμβάσεων. Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Υπουργείο Άμυνας) θα υποβάλουν προσφορά για την απόκτηση του στρατιωτικού σκέλους «μέσω μιας ανοικτής και διάφανης διαγωνιστικής διαδικασίας». Επίσης αναφέρεται ότι «με την επιφύλαξη της εφαρμογής των εν λόγω δεσμεύσεων και με την επιφύλαξη τυχόν νέων στοιχείων, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει έναρξη έρευνας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την ΕΛΒΟ».

Ανακοίνωση διοίκησης ΕΚΘ 

Στην «υπονόμευση του ρόλου και του έργου της στον παγκόσμιο χάρτη» οδηγήθηκε σήμερα η ΕΛΒΟ αναφέρει σε ανακοίνωση της η διοίκηση του ΕΚΘ, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διαδικασία υποβολής της αίτησης κινήθηκε με «πολιτικά κριτήρια και κάτω από τις πιέσεις της τρόικας και των ξένων συμφερόντων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΕΛΒΟ έχει πολύτιμη τεχνογνωσία και ότι μεταξύ άλλων είναι η αποκλειστική εταιρία παγκοσμίως με άδεια παραγωγής Hummer από την αμερικανική AM General.

«H δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με ξένους οίκους και προσπάθειες διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει :

«Η Βόρεια Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες θέσεων εργασίας. Πρέπει να διασφαλιστεί τώρα το μέλλον των εργαζομένων της ΕΛΒΟ που παραμένουν επί πέντε μήνες απλήρωτοι και ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια οι ίδιοι και οι οικογένειες τους». «Ο αγώνας συνεχίζεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

******************************************************************************************************************************************************************

Οι λεπτομέρειες της απόφασης για τις αμυντικές βιομηχανίες

Της Δήμητρας Καδδά

Μία μόλις ημέρα πριν την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εστάλησαν οι ελληνικές απαντήσεις- διευκρινήσεις για το πιο «φλέγον» από τα προαπαιτούμενα, αυτό της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων – ΕΑΣ. Αυτό προκύπτει από την αναλυτική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης στην οποία καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης για κάθε μία από τις αμυντικές βιομηχανίες (μαζί με την ΛΑΡΚΟ αλλά και την ΕΛΒΟ- Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων).

Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας με την ΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στην ΛΑΡΚΟ έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν στην «κακή» εταιρεία οι εργαζόμενοι και όχι στις μονάδες που θα οδεύουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης αποφασίστηκε η πλήρης απορρόφηση από το υπουργείο Άμυνας της ΕΛΒΟ, ενώ υπάρχουν αναλυτικοί όροι για να μην ρευστοποιηθούν τα ΕΑΣ.

• Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2013 την απόφασή τους να τεθεί υπό "ειδική εκκαθάριση" με στόχο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση των υφιστάμενων συμβάσεων. Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Υπουργείο Άμυνας) θα υποβάλουν προσφορά για την απόκτηση του στρατιωτικού σκέλους «μέσω μιας ανοικτής και διάφανης διαγωνιστικής διαδικασίας». Επίσης αναφέρεται ότι «με την επιφύλαξη της εφαρμογής των εν λόγω δεσμεύσεων και με την επιφύλαξη τυχόν νέων στοιχείων, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει έναρξη έρευνας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την ΕΛΒΟ».

• Όσον αφορά την ΛΑΡΚΟ, οι αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2013 την δομή της συναλλαγής με στόχο να ιδιωτικοποιηθεί «τμήμα της μεταλλευτικής εταιρείας». «Η δομή της συναλλαγής δεν συνεπάγεται οικονομική συνέχεια με τη ΛΑΡΚΟ, με την ιδιωτικοποίηση αρκετών περιουσιακών στοιχείων μέσω δύο παράλληλων δημοπρασιών». Η κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ειδική απαίτηση για μεταφορά εργαζομένων στα νέα καθεστώτα, εκτός από ότι προβλέπεται από το γενικό δίκαιο». Αναφέρεται επίσης ότι «μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών που συνδέονται με τις διαγωνιστικές προσφορές, η ΛΑΡΚΟ θα τεθεί σε εκκαθάριση».

• Όσον αφορά στα ΕΑΣ, οι αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή στις 16 Δεκεμβρίου 2013 για απόφασή τους σχετικά με το μέλλον τους. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να σταματήσουν αμέσως το πολιτικό σκέλος (παραγωγή, συναλλαγές, παραδόσεις) και να διαχωρίσουν έως τον Απρίλιο το πολιτικό από το στρατιωτικό. Για το στρατιωτικό δεσμεύεται «να περιορίσει την παραγωγή του σε προϊόντα που είναι αναγκαία για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων της Ασφάλειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο των συμβάσεων εξαγωγών». Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν ένα «σημαντικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για να γίνουν τα ΕΑΣ βιώσιμα». Διαφορετικά, δηλαδή «αν ορισμένοι στόχοι σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα δεν επιτευχθούν μέχρι τα τέλη του 2014, να κινηθεί μια διαδικασία εκκαθάρισης για τις εναπομείνασες στρατιωτικές δραστηριότητες».



Αύριο, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.