Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ φέρνει η υπουργική απόφαση στην οποία μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο δεκαήμερο. Μερικές εκ των αλλαγών κινούνται σε θετική κατεύθυνση για τους εργαζομένους, αφού εξαιρούνται από τις μειώσεις όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Ιούλιο -ενδεχομένως και ως τον Οκτώβριο- του 2013, ενώ με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του αποφεύγεται το ενδεχόμενο το ύψος του να ανέρχεται στις... 4.000 ευρώ. Πάντως, οι όποιες αλλαγές τελούν υπό την έγκριση της Τρόικα.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Εθνος», η ρύθμιση που προωθείται επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους καταβάλλεται προσπάθεια οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% με 20%. Μάλιστα, εκτιμάται, πως με τις αλλαγές που επιφέρει η τροποποιητική υπουργική απόφαση το εφάπαξ του Δημοσίου θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 24.000 ευρώ.
Υπολογισμός εφάπαξ με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου την επόμενη 15-ετία
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει η υπουργική απόφαση που προωθείται είναι ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Οπως σημειώνει το «Εθνος», ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου την επόμενη 15ετία, μια αλλαγή που κρίνεται θετική, καθώς έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη με εφάπαξ 4.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αρχική απόφαση προέβλεπε πως θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα μόνο ενός έτους.
Για τον υπολογισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται τα εξής δεδομένα:
- ασφαλιστικές εισφορές
- η διάρκεια καταβολής τους
- ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου(θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών εισφορών, την περιουσία του Ταμείου, τα διοικητικά του έξοδα, τις εφάπαξ παροχές και την παρούσα αξία των συνολικών του υποχρεώσεων).
Μάλιστα, για τον κάθε εργαζόμενο θα έχει τη δική του «ατομική μερίδα» όπου θα καταγράφεται η ασφαλιστική του Ιστορία δηλαδή τα έτη ασφάλισής του και το εύρος των εισφορών που έχει καταβάλλει.
Δικλείδες για να μην είναι μεγάλο το «ψαλίδι» σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για δυο χρόνια
Παράλληλα, άλλες διατάξεις προωθούνται ασφαλιστικές δικλείδες για να μην είναι μεγάλο το «ψαλίδι» στο εφάπαξ, όσων βρίσκονται στην αναμονή για να το λάβουν έως και δύο χρόνια.
Για το λόγο αυτό η υπουργική απόφαση που προωθείται εξαιρεί από τις μειώσεις όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Ιούλιο, ενδεχομένως και μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Επίσης, προωθείται η καταβολή του εφάπαξ με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
Σημειώνεται ότι μέχρι την ανακοίνωση της τελικής απόφασης έχει παγώσει η καταβολή του εφάπαξ, ενώ η οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στην αναμονή υπολογίζονται στους 40.000.
Αυξήσεις για τους απόστρατους ενστόλους
Η απόφαση του ΣτΕ πάντως που αφορά στους ενστόλους έφερε τα πάνω κάτω και αναμένεται να επηρεάσει και το εφάπαξ. Ετσι, ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας περίπου 4.500 απόστρατοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Αύγουστο του 2012 μπορεί να λάβουν αναδρομικά από 4.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, καθώς υπήρξαν απώλειες που φτάνουν το 13%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το «Εθνος», αν ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ οι ένστολοι, ανάλογα με το βαθμό αποστρατείας, μπορεί να λάβουν ως αναδρομικά τα εξής ποσά:
- Υποστράτηγος-35 έτη υπηρεσίας: 21.701 ευρώ
- Ταξίαρχος-32 έτη υπηρεσίας: 17.763 ευρώ
- Συνταγματάρχης-30 έτη υπηρεσίας: 13.708 ευρώ
- Ταγματάρχης-31 έτη υπηρεσίας: 10.924 ευρώ
- Ταγματάρχης-26 έτη υπηρεσίας: 5.142 ευρώ
- Υπολοχαγός-26 έτη υπηρεσίας: 4.328 ευρώ
Μεγάλες οι μειώσεις στο εφάπαξ των τραπεζικών
Πλέον το εφάπαξ των εργαζόμενων στην εθνική, ακόμη και όσων είναι ήδη στην αναμονή, θα καταβάλλεται σε τρεις ετήσιες δόσεις και θα είναι μειωμένο κατά 35%.
Με το νέο σύστημα θα υπολογιστεί τόσο το εφάπαξ των 2.500 υπαλλήλων που μπήκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όσο και το εφάπαξ των εργαζόμενων που είναι σε αναμονή από το 2012.
Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει το ζήτημα των εργαζόμενων στην Εμπορική Τράπεζα που υπέστησαν μείωση 30% κοντά στις 20.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.