Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα… λουκέτα φέρνουν «ζυμώσεις» για το ενεργειακό κόστος

Βιομηχανία: Τα… λουκέτα φέρνουν «ζυμώσεις» για το ενεργειακό κόστος
EYRO2dayτου Μιχάλη ΚαϊταντζίδηΟι επερχόμενες διακοπές λειτουργίας σε βιομηχανικές μονάδες δείχνουν να αφυπνίζουν την κυβέρνηση. Εβδομάδα ζυμώσεων η τρέχουσα εν όψει της κρίσιμης Γ.Σ. στη ΔΕΗ, που ίσως αναβληθεί. Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη Μεταλλουργία.

Εβδομάδα ζυμώσεων για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού στη βιομηχανία, καθώς μόλις τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχει στην απασχόληση και στην παραγωγή η πολιτική της ΔΕΗ.
Εχθές η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με ανοικτή επιστολή έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ σήμερα η Ομοσπονδία Μετάλλου οργανώνει απεργία στις χαλυβουργίες της χώρας και συγκέντρωση στο ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Euro2day.gr, τις αμέσως επόμενες μέρεςανακοινώνεται η διακοπή της παραγωγής σε μεγάλη χαλυβουργία της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ διακόπτουν σταδιακά τη λειτουργία τουλάχιστον δύο μικρότερες βιομηχανίες στη μέση τάση.

Καταλύτης για τις εξελίξεις είναι η λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται από τη ΔΕΗ το Αλουμίνιο, την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ μετέφερε στον μέτοχο της επιχείρησης, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα η βιομηχανία αναμένει την απόφαση-πιλότο της Επιχείρησης για το Αλουμίνιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν το Δημόσιο αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης για το μέλλον δεκάδων εξαγωγικών επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας και εν τέλει να καθορίσει τη στάση της. Ήδη δύο χαλυβουργίες, η ΣΙΔΕΝΟΡ και η Sovel, έχουν στείλει εξώδικο στη ΔΕΗ ζητώντας να τιμολογούνται με 34,6 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), κοντά στα επίπεδα δηλαδή του μέσου όρου τιμολόγησης των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών.
Αντιστοίχως και το Αλουμίνιο έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΔΕΗ, την οποία καταγγέλλει για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παραβίαση των κανόνων ορθής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τα δεδομένα αυτά η προγραμματισμένη για εχθές γενική συνέλευση των μελών της ΕΒΙΚΕΝ αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχουν σκέψεις για αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων της ΔΕΗ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.
Από τη ΔΕΗ δήλωναν άγνοια. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζει το Euro2day.gr είναι ότι μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το θέμα άρχισε να απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εκπροσωπήσει το Δημόσιο στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Έτσι, και εφόσον μέχρι την Παρασκευή τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ) δεν καταλήξουν σε κοινή θέση για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού στο Αλουμίνιο και κατ΄επέκταση στη βιομηχανία, ενδέχεται να γίνει μεν η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, αλλά να μην εμφανιστεί ο μέτοχος του 51,4% (Δημόσιο), οπότε λόγω έλλειψης απαρτίας να αναβληθεί η διαδικασία για ένα δεκαήμερο.

Η ΠΟΕΜ

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) πραγματοποιεί σήμερα απεργία και στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, αυτήν τη στιγμή κανένα από τα έξι χαλυβουργεία της χώρας δεν βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση.
Το stock προϊόντων έχει γεμίσει τις αποθήκες, σε ορισμένες μονάδες η παραγωγή έχει διακοπεί επί 15μηνο, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής. «Τους τελευταίους 20 μήνες οι μεταλλεργάτες χαλυβουργοί γίναμε η 'καύσιμος ύλη, ο άνθρακας', αντί να είμαστε η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΜ.

Η ΔΕΗ

Από την πλευρά της η ΔΕΗ τηρεί αμυντική στάση τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους (όπως αυτή το ορίζει) και ότι η διοίκησή της είναι υπόλογος έναντι των μετόχων της. Σε ό,τι δε αφορά τις τιμές ηλεκτρικού για τη βιομηχανία, δίνει στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με αυτά, υφίστανται έντονες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για τις τιμές προμήθειας στη βιομηχανία, ενώ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τις μικρές με τις μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσφέρει η ίδια, αυτές σύμφωνα με τους πίνακες είναι χαμηλότερες. Οι τιμές στην Ελλάδα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές παραμένουν χαμηλότερες έως πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 28 και των 17.
Από την ΕΒΙΚΕΝ, ωστόσο, απαντούν ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικού για τη βιομηχανία. Όπως αναφέρει «θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα, ειδικά για μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις, και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική βάση σύγκρισης για τις τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας, για τους εξής λόγους:
- Η ελληνική αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη μέλη.
- Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα κράτη μέλη αφορούν την ελεύθερη αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας. Έτσι, στην Ιταλία που οι πίνακες της Eurostat εμφανίζουν τιμές ρεύματος για τη Μέση και Υψηλή Τάση από 100 έως 186 ευρώ η μεγαβατώρα, οι διμερείς συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες, ενώ αποτελούν άνω του 55% της συνολικής κατανάλωσης.
Στην κατηγορία των μεγάλων πελατών δεν περιλαμβάνονται οι τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο που έχουν βαριά βιομηχανία και βέβαια διμερή συμβόλαια και συμφωνίες που καλύπτονται από εμπιστευτικότητα και δεν δημοσιοποιούνται αφού αποτελούν απόρρητα βιομηχανικά στοιχεία.

Εισαγωγές

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Ιανουαρίου ο διαχειριστής των πυρηνικών εργοστασίων της Ρουμανίας Nuclearelectrica, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοπρασίας για την πώληση εκτός συνόρων το 11μηνο του 2014 1.680 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας (λίγο περισσότερο από την κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ), με τιμή εκκίνησης τα 37,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η τιμή που πουλά η ίδια εταιρεία στους εγχώριους καταναλωτές είναι 32 ευρώ, ενώ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα πυρηνικά εργοστάσια είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τα λιγνιτικά που διαθέτει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες θα ήταν μια λύση για να ξεπεραστούν τα υψηλά τιμολόγια της Επιχείρησης.
Ωστόσο παρατηρούν ότι αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής δεν μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας στα σύνορα υπερδιπλασιάζεται λόγω των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην Ελλάδα έως ότου φθάσει στην τελική κατανάλωση. Μάλιστα τονίζουν ότι η όλη διάρθρωση της αγοράς που απαγορεύει τις εισαγωγές από τους μεγάλους καταναλωτές είναι σχεδιασμένη ώστε να προστατεύει το μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.